nieuwsbrief 1237 – 1238

1237 – 1238

Datum: 20/07/2019

Foto boven: In het land van Herve zijn ze ook met markeringen begonnen, alles RD……

Vandaag een verrassend leuke route vanuit Süsterseel naar een leuke lunchroom in Sittard en een wandeling van ‘s Gravenvoeren naar Schophem.

Nieuw op de site: Wandeling 1237. Süsterseel – Sittard 12,5 km.

Vlak over de Duitse grens bij Doenrade ligt het plaatsje Süsterseel. Tijdens deze gemakkelijke en grensoverschrijdende wandeling duikt u meteen de bossen in en loopt u naar een mooi grindmeer waar u omheen wandelt.  Na weer een stuk door het bos (voorheen Safaripark Tüddern) volgt u een gemakkelijk weggetje langs de Roode Beek naar de rand van Tüddern. Dan volgt een prachtig stuk over leuke voetpaadjes langs fraaie vijvers door Natuurgebied de Schwienswei en dan loopt u Sittard binnen naar de lunchroom Bonito’s met een grote keuze aan verse broodjes.  Via leuke paadjes loopt u terug naar het dal van de Roode beek waar u geruime tijd doorheen struint en dan loopt u het Duitse dorpje Wehr binnen. Na een stuk langs de beek komt u weer in Süsterseel.  U kunt ook in Sittard starten bij Bonito’s, start dan bij punt 5.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: In het voormalige Safaripark Tüddern is nu een mooi natuurgebied.

Nieuw op de site: Wandeling 1238. ‘s Gravenvoeren 7,6 km.

Tijdens deze licht heuvelachtige wandeling door de Voerstreek wandelt u over voetpaden naar de rand van het dorp en via de noordzijde loopt u het oude dorp binnen langs de begraafplaats. In het centrum passeert u Afspanning De Swaen en dan loopt u naar de Snauwenberg. Via een prachtig paadje met mooi uitzicht daalt u af naar de buurtschap Vitchen en u passeert het leuke wandelcafé De Wandelaar (Open woensdag t/m zondag). Dan struint u  over een schitterend paadje langs de Voer langs de buurtschap Ketten en komt u in de buurtschap Schophem, waar ook de B&B en potterie Porpourri ligt. Op afspraak kunt u hier ook een lunch krijgen.  Het laatste stuk gaat over veldwegen door open landschap. U kunt ook starten bij B&B Potourri in Schophem of bij Café De Wandelaar in Vitchen en pauzeren in ’s Gravenvoeren.  U kunt de route prima combineren met een workshop bij de potterie Potpourri en er een leuke dag van maken. Loop rustig binnen voor informatie. Er is ook een B&B gevestigd, een prachtige locatie in de Voerstreek!

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De mooie Voerstreek nabij Vitchen.

Wandeltip:  Een van de mooiste routes in Brabant start in Leende. Wandeling 1117 14,2 km.  Beslist eens doen!

Een gemakkelijke en afwisselende wandeling met leuke bos- en heidepaadjes en prachtige vennen. Via veldwegen wandelt u langs het mooie ven De Fuut en bij windmolen naar het eerste heidegebied. Na een stuk door de bossen wandelt u door het prachtige natuurgebied Valkenhorst met mooie vennetjes en leuke heidepaadjes. U steekt de autoweg A2 over en dan wandelt u nog door een schitterend heidegebied langs het Heezerven. Dan verandert het landschap in landbouwgebied en via leuke paadjes komt u weer in Leende waar u nog kunt nagenieten op het rustige tuinterras van Nobel. Neem voor onderweg zelf proviand mee, er staan genoeg zitbanken.  Tip: U kunt ook parkeren op de parkeerplaats aan het Strijperpad (navigatie Valkenswaardseweg 35, Leende) en dan fijn pauzeren bij restaurant Nobel in Leende. Start de wandeling dan bij punt 4.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: In de omgeving van Leende is veel heide en mooie vennen.

 

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling  273 Wijnandsrade.

Fotograaf:L.Weijden.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 132. Rijckholt.

Fotograaf: B. de Vries.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1227. Stavelot. deze wandelspotters van de site doen de spectaculaire klim aan het begin met twee vingers in de neus…..

Fotograaf: T.Schmeits.

Eindhovense fotograaf Eric Dankbaar legt wandelroutes vast in online fotopresentaties

Graag stel ik me voor aan de lezers van de Wandelgids Zuid Limburg nieuwsbrief. Mijn naam is Eric Dankbaar, 57 jaar oud en ik ben woonachtig in Eindhoven. Met enige regelmaat begeef ik me met mijn fotocamera in het zuiden van Limburg en het drielanden gebied voor een lekkere ontspannende wandeltocht door het 5-sterren landschap. Zo maakte ik duizenden foto’s die helaas in het archief verdwenen de afgelopen 40 jaar.

Het was 18 mei 2014 toen ik tijdens een eigen wandeling in de omgeving van Camerig aangesproken werd door een jong stelletje dat studeerde in Maastricht. Zij waren aan de wandel met WGZL en tipte me over de WGZL website met daarop erg veel routes en een omschrijving van de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Na het voltooien van mijn route ging ik natuurlijk direct op zoek naar de site en vanaf dat moment besloot ik om voortaan ook met WGZL aan de wandel te gaan. Zo ontstond ook het idee om de door mij gemaakte foto’s van zo’n wandeling tot een presentatie te verwerken die aansloot bij de routebeschrijving van de betreffende route.

Als fotograferende tiener kwam ik vaak in het Evoluon waar voor die tijd fraaie overvloeiende dia-presentaties werden vertoond. Dat vond ik helemaal geweldig en zou ik zelf ook wel eens willen maken maar dit bleek niet te betalen. Gelukkig werd jaren later de PC uitgevonden en was het met eenvoudige software mogelijk om zelf deze presentaties te maken. De foto’s die ik op 18 mei 2014 maakte voegde ik samen tot mijn eerste echte presentatie met overvoeiende foto’s voorzien van titels, routekaartjes en een passend instrumentaal muziekje eronder met als doel de presentatie op de TV te bekijken in de woonkamer. Het WOW moment kon niet uitblijven en een paar dagen later heb ik de presentatie op YouTube te geplaatst om te delen met bekenden.

Toen het aantal views van het eerste YouTube filmpje in de jaren daarna langzaam opliepen tot enkele duizenden besloot ik eind 2018 om van alle gelopen routes fotopresentaties te maken. De afgelopen jaren heb ik samen met mijn hond meer dan 50 routes van WGZL gelopen, gefotografeerd en samengesteld tot fotopresentaties. Daarbij probeer ik steeds een variatie in foto’s te maken met landschappen, dorpsgezichten, bloemen en soms ook wat unieke details om de kijker te boeien.

Na contact opgenomen te hebben met Jos Wlazlo kreeg ik een positieve reactie en met een lach het verzoek om van álle routes op de site zo’n fotopresentatie te maken. Inmiddels staan er 45 routes met een duidelijk herkenbare identiteit online op YouTube. Elke 14 dagen wordt er op zaterdagochtend een nieuwe route aan toe gevoegd.

Sinds kort staat van de gelopen routes ook een link vermeld bij de routes op de WGZL website waarvan een fotopresentatie is gemaakt. Natuurlijk vind je alle fotopresentaties (ook van eigen routes) terug op mijn youtube kanaal met deze link: https://www.youtube.com/user/YTrikkied/videos

Wellicht komen we elkaar nog eens tegen in het zuiden!

 

Lunchen bij:  Restaurant De Herbergier in Schin op Geul.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Linnich bij de Rur, dit wordt wandeling 1256.

Foto onder: Ik ben gek op Duitse kastelen. Tijdens deze route loopt u naar het schitterende Schloss Rurich met deze witte waterburcht.

Reacties: Wandeling 27 Epen.

Lousa

Samen met vriendin uit Gorinchem gelopen, prachtige route! Vooral de stillere, rustige weggetjes rondom Camerig. Buitenlust is een heerlijke plek om alles te laten bezinken met lekkere cappuccino en geweldig uitzicht! Aanrader!!

Foto onder: De Geul bij Epen.

Volgende wandeling: Wandeling 1239. Noorbeek 10,8 km.

Foto onder: Vakwerkhuisjes in Mheer, ze hangen zelfs de vlag voor me uit…..

Volgende Nieuwsbrief: 27/07/2019.