nieuwsbrief 1455 – 1456

1455 – 1456

Datum: 02/06/2021

Foto boven van wandeling 1471. Maasbracht, deze bewoner is vast een fan van de Siegfriedlinie!

Beste wandelaars,

Nieuwe foto’s op de hoofdpagina. In de maand juni van wandeling 1346. Loon op Zand en wandeling 1456. Fort Eben Emael. Deze foto’s zijn gemaakt door sitefotograaf Hein Schutte. Wilt u een leuk artikel lezen over Hein, kijk dan in rubriek Informatie – Persrecencies – artikel 23.

Vandaag een leuk rondje Millen en een bijzondere themawandeling over Fort Eben Emael langs 12 bunkers!

Nieuw op de site: Wandeling 1455. Millen 6,9 km.

Ten noord-oosten van Sittard ligt net 100 m over de Duitse grens het rustige dorpje Millen. Tijdens deze gemakkelijke wandeling wandelt u eerst over veldwegen naar het natuurgebied Schwienswei en dan struint u over leuke voetpaadjes langs prachtige vijvers.  Via graspaadjes loopt u naar het sportcentrum en via een stuk door graslanden en bos komt u bij de Geleenbeek. Via een veldweg wandelt u langs de Roode Beek naar het kasteel Millen waar u even een kijkje mag nemen (particulier bezit).  Via een leuk steegje langs de kerk komt u weer bij de parkeerplaats waar ook een leuke picknickweide is.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Prachtige vijvers in natuurgebied Schwienswei.

Nieuw op de site: Wandeling 1456. Fort Eben-Emael 6 km.

Ten zuiden van Maastricht ligt net over de Belgische grens het imposante Fort Eben-Emael. Tijdens deze bijzondere en heuvelachtige themawandeling ziet u hoe groot de omvang is en passeert u 12 bunkers met ontluchtingsgaten. In sommige bunkers ziet u nog de kanonnen.  Voorbij de eerste bunker klimt u door een steil hellingbos omhoog en boven op de Montagne Saint-Pierre passeert u nog diverse bunkers. Via een veldweg en een hol pad wandelt u naar een panoramapad langs hoge mergelrotsen, dan komt u bij een uitzichtpunt met prachtig uitzicht op de Maas.  U klimt door het bos omhoog en dan wandelt u naar een observatiekoker met schitterend uitzicht op de grootste binnenvaartsluis van Europa, de sluis van Ternaaien.  Dan struint u door weilanden langs nog enkele bunkers en daalt u af naar het fort, dat op bepaalde tijden te bezoeken is, zie website https://www.fort-eben-emael.be.    Aan het einde passeert u nog een mooie tank. Het fort kent een uitgebreide geschiedenis, zie bijlage in deze wandeling. Bij het fort ligt Moulin Loverix met mooi terras.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Fort Eben-Emael heeft meer dan 10 bunkers.

Nieuw op de site: Eetcafé De Elze.  Hier start wandeling 1458.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 399, het mooie steegje naar de kerk van Elsloo.

Fotograaf:L.Weijden.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1257. Itteren, het witte kasteel Meesenbroek.

Fotograaf: J.Maessen.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1371. Reil,  tijdens deze route van  †Jan Nobbe (rechts)  komt u precies op de 50e breedtegraad!

Fotograaf: H.Schutte.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Gulpen naar Kosberg, dit wordt wandeling 1475.

Foto onder: De afdaling naar Dal Bissen is adembenemend.

Reacties: Wandeling 1451. Kerkrade.

Rudi 

Een avontuurlijke wandeling die geen moment verveelt, zo kun je deze slingerende tocht door een schilderachtig landschap omschrijven. Op de route passeer je plekjes die “buitenlands” aanvoelen. Hiermee doelen we beslist niet op het feit dat je ook een flink stuk door Duitsland wandelt. De smalle, kronkelige paadjes helpen hier wel aan mee. Trek misschien een lange broek aan, want de braamstruiken en netels hebben het op je benen voorzien. De hoofdrol is weggelegd voor de Worm die zich van zijn wildste kant laat zien. Stroomversnellingen, ja zeker, maar ook leuke beschutte plekjes waar je van de waterkant kan genieten. In punt 5 geeft Jos de mogelijkheid de grindweg te blijven volgen om een avontuurlijk pad te mijden. Mensen die met honden wandelen, kunnen dit best ter harte nemen aangezien er over een prikkeldraad geklommen dient te worden. Voor de trouwe viervoeters is op deze route trouwens volop gelegenheid om een verfrissende duik in de Worm te nemen. Ideale wandelroute om op warme zomerdagen te lopen. Niet te lang en volop verkoeling langs -en in- het stromende water.

Foto onder: De Duitse grens aan de Worm.

Volgende wandeling: Wandeling 1457. Sint-Michielsgestel 17 km.

Foto onder: Tijdens deze schitterende Dommelwandeling passeert u deze voortuin met dieren, gemaakt van oude fietsbanden.

Volgende Nieuwsbrief: 05/06/2021