nieuwsbrief 1483 – 1484

1483 – 1484

Datum: 24/07/2021

Foto boven: De anderhalvemetersamenleving blijft van kracht……

Beste wandelaars,

Na de overstromingen in Zuid-Limburg, Ardennen en Eifel is het nog steeds onveilig en sterk af te raden om te wandelen in de buurt van de rivieren!   Zoek een route waar geen rivier in de buurt is. 

Vandaag een bijzondere wandeling in Best en een flinke tocht door het heuvelland vanuit Reijmerstok.

Nieuw op de site: Wandeling 1483. Best – Joe Mann-route 10,3 km.

Ten oosten van Best ligt op een prachtige plek in het bos het Joe Mann Paviljoen. Joe Mann was een geallieerde soldaat die zich op 19 sept. 1944 op een granaat heeft geworpen om zijn kameraden te redden. Tijdens deze gemakkelijke en bosrijke wandeling komt u bij het memorial en bij het Monument. U wandelt eerst door de bossen naar een open zandvlakte en dan volgt u een mooi zandpaadje langs het prachtige Oud Meer, er staan ook zitbanken. U loopt aan de andere kant langs het meer terug en dan struint u geruime tijd door de mooie bossen van Nieuwe Heide. Bij het Wilhelminakanaal passeert u een mooie fietsbrug en dan komt u bij het Joe Mann Memorial waar Joe zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid, een bijzondere plek om even stil te staan. Er staat ook info over de bijzondere vorm van de steen. Via een mooi pad wandelt u langs het prachtige Langven (dat helaas in de zomer wel eens kan opdrogen) en via leuke bospaadjes wandelt u naar het leuke terras. Hier kunt u ook nog het Joe Mann Monument bezoeken.  Neem voldoende drinken mee voor onderweg.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Links het Joe Mann Monument en rechts het Joe Mann Memorial.

Nieuw op de site: Wandeling 1484. Reijmerstok – Teuven 18,2 km.

Tijdens deze flinke heuvelachtige en grensoverschrijdende wandeling tussen twee leuke horecazaken, wandelt u via veldwegen omlaag naar de buurtschap Waterop en Kasteelhoeve Karsveld. Via leuke graspaadjes wandelt u geruime tijd door het prachtige Gulpdal naar Slenaken en dan klimt u omhoog naar het knooppunt van de wandeling met mooi panorama. U daalt af naar de buurtschap Nurop in België en dan loopt u naar het mooie tuinterras van De Zotte Lambiek in Teuven met heerlijke speciaalbieren.  U klimt een voetpad omhoog met mooi uitzicht op de Voerstreek en na een stuk door het Veursbos volgt u een graspad naar de buurtschap De Plank.   U komt weer bij het knooppunt en via voetpaden wandelt u naar de buurtschap Hoogcruts. Via gemakkelijke veldwegen wandelt u terug naar Reijmerstok waar een fijn terras is. Op het pad naar Hoogcruts kunnen in de zomer brandnetels en hoog gras staan, doe bij voorkeur een lange broek aan! U kunt ook starten in Teuven, start dan bij punt 5.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Veldweg van Slenaken naar Teuven.

 

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 251, Kasteel Rimburg.

Fotograaf:L.Weijden.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 96. Brunssummerheide.

Fotograaf: P.Meesters.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 71. Brunssumerheide.

Fotograaf: J.Heerings.

Hulp gezocht: vrijwilligers voor wandelroute-controle na wateroverlast

Meld je aan via routepunt@visitzuidlimburg.nl

 

Aanleiding en huidige situatie

Door de zware regenval en overstromingen zijn veel wandelpaden slecht of niet begaanbaar. De situatie op de wandelroutes kan daardoor gevaarlijk zijn. Veel gebieden zijn nog niet als veilig gemarkeerd om te recreëren. Daarom inventariseert Routepunt Zuid-Limburg waar en op welke routes de knelpunten liggen. Deze worden gerapporteerd aan de gebieds-beherende instanties zoals natuurorganisaties en gemeenten. Zij gaan aan de slag met het herstel. Het kan nog maanden duren voordat alle paden weer volledig veilig toegankelijk zijn om te wandelen en recreëren.

 

Streven is controle van alle routes voor 5 augustus 2021. Dit is dus een enorme klus. Dat kan Routepunt Zuid-Limburg met zijn vaste vrijwilligers niet alleen. Vandaar het verzoek in deze facebookgroep met ontzettend veel wandelaars die onze prachtige regio heel goed kennen.

 

Belangrijke info voor vrijwilligers

–          Veiligheid staat voorop

–          Respect voor afsluitingen

–          Breed kijken: op, naast en boven de paden

–          Nauwkeurigheid; rapportage door middel van beeld en tekst

 

Achtergrondinformatie

In Zuid-Limburg liggen zo’n 325 bewegwijzerde wandelroutes van ongeveer 7 kilometer lang. Veel paden liggen op hogere gebieden en niet in de buurt van de beken. Op die plaatsen zal relatief weinig aan de hand zijn. Toch is ook daar controle noodzakelijk.

 

Aanmelden

Wil jij ons helpen deze routes te controleren? Stuur dan een mail naar routepunt@visitzuidlimburg.nl met daarin je naam en telefoonnummer. Geef aan hoeveel en in welke gemeente je routes wil controleren. Je ontvangt dan een instructie met controleformulier retour, aangevuld met een PDF-document van de plattegrond waarop je aantekeningen kunt maken.

 

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Wartet, dit wordt wandeling 1499.

Foto onder: Hoog boven de Maas op de rots Marche-les Dames.

Reacties: Wandeling 1217. Jalhay.

Toos 

Een prachtige wandeling met schitterende panorama’s. Soms door kniehoog gras en overgroeide smalle paadjes en smalle poortjes waar je doorheen gaat. De mooi in het groen gelegen kerk van Limbourg zie je zowel op de heen- als op de terugweg van verre. Aan het eind is een bezoek aan het Lac de Gileppe zeer de moeite waard.

Foto onder: In Limbourg heeft de tijd stil gestaan.

Volgende wandeling: Wandeling 1485. Sint Geertruid 5,8 km.

Foto onder: Veldweg naar het Savelsbos.

Volgende Nieuwsbrief: 31/07/2021.