nieuwsbrief 1641 – 1642

1641 – 1642

Datum: 07/01/2023

Informatie over wandelen met gpx.

Foto boven van wandeling 1636. Geel, voor het eerst gezien deze wegwijzers voor mensen die kleurenblind zijn, handig!

Vandaag een fijne boswandeling vanuit Malden en een leuke route vanuit Venlo.

 

Nieuw op de site: Wandeling 1641. Malden 11,4 km.

Tijdens deze gemakkelijke boswandeling door de bossen van Heumensoord, wandelt u eerst door de heide omhoog naar de Mulderskop, waar u een mooi uitzicht heeft. U loopt langs het zweefvliegveld van de Nijmeegse Aeroclub en dan struint u geruime tijd over mooie bospaden. Via een veldweg komt u in Malden bij Eethuis De Heikant, waar u fijn kunt lunchen of pauzeren. Er is een uitgebreide kaart.  Na de pauze duikt u weer de bossen in en dan volgt u een mooi graspad door weilanden. Via een pad langs de rand van Molenhoek komt u weer bij de wandelparkeerplaats. U kunt ook starten bij Eethuis De Heikant, start dan bij punt 4. In augustus bloeit de paarse heide en in de herfst zijn de bossen prachtig gekleurd.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: De bossen in Heumensoord zijn elk jaargetijde mooi.

Nieuw op de site: Wandeling 1642. Venlo (Boekend) 8,5 km.

Ten westen van Venlo ligt in de buurtschap Boekend de Lunchroom De Bekkerie. Tijdens deze gemakkelijke en afwisselende wandeling, wandelt u eerst langs bosranden en dan volgt u een leuk graspad langs de Springbeek.  U duikt weer het bos in en dan wandelt u een mooi rondje om het prachtig gelegen Mortelsven, waar ook zitbanken staan om te pauzeren.  Bij de mooie Natuurbegraafplaats Venlo – Maasbree passeert u nog een vijver met zitbanken en via een mooi stuk langs de Everlose Beek wandelt u terug naar Boekend.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Het prachtig gelegen Mortelsven.

 

Nieuw op de site: Kinderboerderij Hagerhof in Venlo.  Hier start wandeling 1643.

Nieuw op de site: Brasserie L’eglise in Macharen.  Hier start wandeling 1644.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 601. Arcen, genoeg dieren te zien tijdens deze route…

Fotograaf:F.Otermans.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1634. Reusel, de Januskop heeft twee gezichten!

Fotograaf: H.Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 774. s’ Herenhelderen, nog nooit een walvis gezien? Hij ligt er nog steeds…

Fotograaf: F.Otermans.

Een wandeltocht met een geschiedenis is de Kennedy-Mars Sittard.

In 1963 suggereerde president John F. Kennedy dat de welvaartsmens niet meer in staat was om ongetraind 50 mijl binnen 20 uur te lopen. Dat lieten vele Amerikanen zich niet zeggen en massaal gingen ze die 80 km wandelen. De rage bereikte ook Nederland en op verschillende plaatsen werden pogingen gedaan om aan te tonen dat men dat nog wel kon. Zo ook in Sittard, waar 11 jongens en meisjes met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar de uitdaging aangingen. 10 van hen lukte het om de 80 km succesvol te beëindigen. Onmiddellijk werd afgesproken om het volgende jaar de mars weer te lopen en daarmee was de traditie geboren. Jaar na jaar groeide het aantal deelnemers met als topjaar 1989 toen er 7090 deelnemers waren. Daarna liep het aantal weer terug en na de coronacrises kwamen er nog maar 1820 wandelaars aan de start.

Inmiddels bestaat er ook de halve Kennedy-Mars, genaamd Swentibold-Mars omdat die grotendeels door het land van de middeleeuwse koning Swentibold loopt. Maar ook is er de Mini-Mars van 10 km. Daardoor zijn er de laatste jaren in totaal zo’n 6000 wandelaars onderweg.

De drie wandeltochten vertrekken steeds op Paaszaterdag op verschillende tijdstippen vanaf de Markt in Sittard. Aan het einde vallen de routes samen waardoor er een voortdurende stroom wandelaars aankomt op de Markt waar ze nog een ererondje maken langs de terrasjes en de vele toeschouwers aldaar. Tot na middernacht is het een gezellige boel in en buiten het paviljoen op de Markt.

De 58e editie van de Kennedy-Mars Sittard vindt plaats op 8 april 2023.

 

Lunchen bij: Lunchroom De Bekkerie in Venlo. ( 12 uurtje).

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Kerkrade, dit wordt wandeling 1651.

Foto onder: Baguette Entrée bij Brasserie Entrée.

Reacties: Wandeling 457. Brüggen.

Sjef Schmit 

Na wandeling 467 deze wandeling gelopen en gestart bij parkeerplaats bij nr. 2. Direct lopen langs de Swalm en de Venekotensee, een prachtig pad, en daarna over de heide langs de uitkijktoren, weer de bossen in. Dan een stukje over de veldwegen door het bos richting Oebel. Een leuk paadje door de bossen en langs de Dohmensee terug naar de parkeerplaats.

Foto onder: De Venekotensee.

Volgende wandeling: Wandeling 1643. Venlo – Tegelen 8,6 km.

Foto onder: De Wittebeek in het Jammerdal.

Volgende Nieuwsbrief: 14/01/2023.

 

SPONSORS