nieuwsbrief 1705 – 1706

 

Foto boven van wandeling 1700, dit is een flinke wandeling dus…

Vandaag weer eens een leuke wandeling in Eijsden en een pittige en bijzondere route bij Luik.

Nieuw op de site: Wandeling 1705. Eijsden 11,5 km.

Een gemakkelijke wandeling over rustige weggetjes, veldwegen en voetpaden door diverse buurtschappen en met als hoogtepunt het mooie kasteelpark van Kasteel Eijsden.  U wandelt eerst het dorp uit naar de buurtschap Laag-Caestert en via veldwegen loopt u naar de buurtschap Withuis (grensovergang). Via een rustig weggetje komt u in het dorpje Mesch en passeert u een oorlogsmonument.  U loopt het natuurgebied Waardhoff binnen en via een trappenpad klimt u naar een hoog gelegen weiland met natuurleerpunt. Via veldwegen daalt u af en voorbij het crematorium wandelt u even door het bos. Via rustige weggetjes loopt u naar de Voer en dan maakt u een rondje door het mooie kasteelpark. U ziet even de Maas en via een  prachtige bomenlaan loopt u terug naar Eijsden en komt u bij het fijne terras.   Tip: U kunt ook starten bij de kerk van Mesch en dan fijn pauzeren/lunchen bij Mangi. Start dan bij punt 3.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Aan het einde passeert u Kasteel Eijsden.

Nieuw op de site: Wandeling 1706. Luik 13,4 km.

Hoog boven Luik liggen 4 terrils uit de tijd van de mijnbouw. Tijdens deze zeer pittige en bijzondere wandeling, loopt u over alle 4 de terrils. Via bospaadjes klimt u al snel naar een uitkijkpunt op de Terril de Belle Vue met mooi uitzicht op de Maas. U wandelt geruime tijd over bospaadjes, door woonwijkjes en over trappenpaden en dan komt u boven bij het enorme Citadel van Luik. Hier passeert u een uitkijkplatvorm met schitterend uitzicht op Luik. U wandelt door het mooie Citadel Park en passeert een bijzondere begraafplaats. U loopt over de Terril de Batterie Ancien waar geen uitzicht is en via weilanden komt u in de buurtschap Thier.  Via een zeer steile klim komt u op de top van Terril de Batterie Nouveau met geweldig uitzicht. Na een avontuurlijke afdaling komt u weer in Thier en wandelt u langs een golfbaan.  Dan beklimt u de 4e terril, Terril la Petite Bacnure, waar boven ook een uitzicht op u wacht. U daalt hier hetzelfde avontuurlijke pad af en dan komt u weer bij het begin.  Doe de route niet na regenval!  Voor deze wandeling heeft u conditie nodig en u dient goed ter been te zijn. Voor de steile grindpaadjes op de terrils kan een stok handig zijn.  Trek er een dag voor uit zodat u genoeg kunt pauzeren.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De terrils boven Luik.

 

Nieuw op de site: Restaurant Hoeve de Aar in Heerlen.  Hier start wandeling 1707.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1611. Eygelshoven.

Fotograaf:F.Otermans.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1695, in het mooie Ardennendorpje Spontin passeert u deze prachtige Lourdesgrot.

Fotograaf: H.Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1697. Heerlen, Kasteel Terworm.

Fotograaf: J.Heerings.

Lunchen bij: Brasserie Mangi in Eijsden.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Oirschot, dit wordt wandeling 1709.

Foto onder: Tijdens de route passeert u de schitterende Kapel van de Heilige Eik.

Reacties: Wandeling 1696. Nattenhoven.

Rudi 

Nattenhoven, vrij struinen langs de Maas door keien en door mul zand. Onderweg van nabij begroet door zowel de welbekende Galloways én Konikpaarden. Het is een fijne start van de zaterdagochtend. De vraag is of het droog blijft na alle nattigheid van de afgelopen dagen. Het antwoord op die vraag is negatief. Verrasend komt het water niet uit de hemelsluizen naar beneden, maar levert de hoge begroeiing op de smalle paadjes verderop langs de Maas kletsnatte kledij op. De route verlaat de rivier en het is afwachten wat er nog meer voorgeschoteld wordt. Vaak lossen routes de verwachtingen in, een enkele keer zit het wat tegen. Nou, nummer 1696 Nattenhoven overtreft ruimschoots de verwachtingen. De passage langs de Maas was tamelijk ruig en min of meer avontuurlijk te noemen. In Grevenbicht wacht de wandelaar een Romeinse grafheuvel die later een Joodse begraafplaats werd. Daarna volgt een schilderachtig paadje langs de Kingbeek die vol kroos zit. Dit plekje natuur is werkelijk een juweeltje. Het Julianakanaal mag in deze contreien niet ontbreken. Het laatste stuk van de route gaat over een smal betonnen pad in alle rust langs deze waterweg. Nattenhoven wordt bereikt zonder een spatje regen. Meer zelfs, het zonnetje besloot door te breken. Een mooi besluit van een geslaagde ochtendwandeling.

Foto onder: Struinen langs de Maas.

Volgende wandeling: Wandeling 1707. Heerlen 8,3 km.

Foto onder: Oude kalksteenovens nabij Heerlen.

Volgende Nieuwsbrief: 19/08/2023.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS