nieuwsbrief 1731 – 1732

20.000 km!

Na 20 jaar wandelen heb ik tijdens wandeling 1736 de 20.000e km afgelegd.  De laatste meter was kleine stap voor mij maar een mijlpaal voor de wandelgids!

 

Foto boven van wandeling 1723, onder deze tempel hoor je een uitstekende echo…echo…echo…

Vandaag een nieuwe wandeling in Vught vanuit Fort Isabella en een nieuwe Ardennenroute vanuit Floreffe,

Nieuw op de site: Wandeling 1731. Vught 8,8 km.

Fort Isabella.  Wat ooit begon als zuidelijk beschermingsfort tijdens het Twaalfjarig Bestand in 1617, heeft zich ontwikkeld tot een levendige buitenstad waar wonen, werken, recreëren en educatie in harmonie samenkomen.  In Het Fort, de voormalige messe ligt restaurant Bij Isabelle, met mooi terras.  Tijdens deze gemakkelijke wandeling, is er genoeg te zien, zoals kamp Vught en de Fusiladeplaats.  U wandelt eerst over de kazerne en dan over een prachtig vlonderpad over een vijver. Via bospaden loopt u naar het Afwateringskanaal ’s Hertogenbosch – Drongelen. Na een stuk langs het kanaal loopt u langs de wachttorens van Kamp Vught en passeert u ook oude treinwagons. U wandelt langs prachtige lunettes en dan bereikt u de Fusiladeplaats waar ook zitbanken staan.  Na nog een mooi stuk langs het water van de lunettes, struint u over de Vughtse heide en passeert u nog enkele vennen. Via het kanaal loopt u terug naar de voormalige kazerne.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Een van de vele lunettes.

Nieuw op de site: Wandeling 1732. Floreffe 12,7 km.

Ten zuid-westen van de stad Namur ligt de abdij van Floreffe. Tijdens deze pittige wandeling, klimt u al snel een hellingbos omhoog en volgt u een mooi bospad. Dan klimt u een avontuurlijk steil bospaadje omhoog en daalt u af naar het dorp Franière, waar u even doorheen loopt. Dan klimt u weer steil door de bossen omhoog en daalt u af naar de rivier La Sambre. Na een flink stuk langs de rivier steekt u deze over en wandelt u via een mooi voetpad langs de bosrand weer terug naar La Sambre. Na weer een mooi stuk langs het water klimt u via trappen omhoog naar de kerk, waar bijzondere graftombes en grafstenen te zien zijn. Ook is er een mooi uitzicht op het dorp. Via trappen en steegjes loopt u omlaag en dan loopt u via een leuk parkje terug naar de parkeerplaats. Voor de klimpaadjes in het bos dient u goed ter been te zijn.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De abdij van Floreffe ligt hoog op een rots boven de rivier La Sambre.

 

Nieuw op de site: Optisport Vie Kerkrade.  Hier start wandeling 1734.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1297. Hombourg, dat is wel een heeeel lange brug!

Fotograaf:P.Meesters.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1720. Lommel, op de uitkijk!

Fotograaf : H.Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1718. Bemelen,  op de top van de Bemelerberg.

Fotograaf: J.Wlazlo.

 

De Baronie: hou van ’t goeie leven

 

Het leven is goed in gemoedelijk en bourgondisch Brabant, zeker in het groene gebied dat ligt tussen de steden Breda, Tilburg en de Belgische grens. Hier houden we van ’t goeie leven, van op het gemakje genieten, jezelf verwonderen over al dat moois dat deze regio zo groots maakt: wandelen over eeuwenoude landgoederen, fietsen door kilometers aangesloten bos, genieten van een drankje op één van de vele terrasjes onderweg en proeven van streekproducten.

En wil je actie, dan liggen de steden en attractieparken zoals de Efteling en Beekse Bergen vlakbij. De Baronie is hierdoor niet alleen de perfecte uitvalsbasis voor een dagje weg, jong en oud vermaakt zich hier gerust een hele week! Laat je verrassen en inspireren op onze website, waar je veel mooie routes, tips voor een dagje uit en gastvrije horeca en verblijfsaccommodaties vindt. www.toerismedebaronie.nl. Veel plezier!

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Klooster Nieuwkerk nabij Goirle, dit wordt wandeling 1736.

Foto onder: Prachtige herfstkleuren in de bossen.

Reacties: Wandeling 1716. Heerlen.

Rudi 

Afgelegen, dat zeker! Op dit ochtendlijke uur ook nog erg rustig. Meteen bij aannvang krijg je een fraaie blik op de lekkernij die straks van nabij te bewonderen valt, de Sibelcogroeve. Maar eerst op weg over leuke bospaadjes. De herfst heeft zijn intrede gedaan en het is genieten van het feeërieke kleurenpallet. Verder op het menu staat nog een stukje Brunsummerheide waar ook altijd een flinke portie wandelgenot te halen valt. Heksenberg, de Heerlense wijk die het enige stukje bewoonde wereld in deze route vormt, brengt je naadloos tot bij de uitkijktoren die boven de Sibelcogroeve prijkt. De vorm van een transportband, steil omhoog is het een fikse klim. Daar krijg je dan wel een uitzicht om U tegen te zeggen voor terug. Fenomenaal! De tocht gaat verder langs de plas van de groeve. Verderop komen we nog enkele lieden van de groendienst tegen, zijnde enkele vriendelijke Galloways die ons pad delen. En net als je denkt dat het er bijna op zit, weet de wandelgids je toch nog blij te verrassen met enkele leuke en smalle bospaadjes. Leuke korte route die een mooie inkijk geeft in een nieuw natuurgebied dat in 2023 is opengesteld voor het publiek. Zeker de moeite van het ontdekken waard.

Foto onder: Even steil klimmen maar dan heb je ook wat.

Volgende wandeling: Wandeling 1733. Ulestraten 6,5 km.

Foto onder: De koeien in Ulestraten kennen me ook al!

Volgende Nieuwsbrief: 25/11/2023.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS