nieuwsbrief 1759 – 1760

Foto boven van wandeling 1746. Kijk dit soort borden zie ik nou graag!

Vandaag een leuk rondje langs de Swalm bij Swalmen en de Mijnroute in Kerkrade.

Nieuw op de site: Wandeling 1759. Swalmen 4 km.

Tijdens deze leuke korte boswandeling, struint u over mooie bospaadjes langs prachtige plekjes aan de kronkelende Swalm.  U komt even uit het bos en volgt een mooi graspaadje. Dan duikt u weer het bos in en loopt u naar het gezellige café waar altijd volk is. Onderweg staan enkele zitbanken.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Mooie paadjes langs de Swalm.

Nieuw op de site: Wandeling 1760. Kerkrade (Mijnroute) 5 km.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling door de voormalige mijnstreek, wandelt u via voetpaden naar de mijnschacht Nulland, die u op woensdagmorgen kunt bezoeken. Via verrassende paadjes bereikt u het Discovery Museum, dat zeker een bezoekje waard is. Via een trappenpad komt u bij de Mariakapel Hambos en dan struint u geruime tijd over leuke bospaadjes. U klimt omhoog naar een sportcentrum en even later bent u weer in het centrum waar een fijn terras is.  Kijk goed naar de openingstijden van de schacht en museum.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: de Schacht Nulland in Kerkrade.

 

Nieuw op de site: Brasserie Zondheed in Ubachsberg.  Hier start wandeling 1761.

 

Nieuw op de site: Brasserie Perron 4 in Simpelveld.  Hier start wandeling 1762, 1763 en 1764.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1739. Beesel.

Fotograaf: A. Snellen.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1686. Rivage.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1748. Opitter.

Fotograaf: J. Heerings.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Cadier en Keer. Dit wordt wandeling 1767.

Foto onder: De Wolfskop is een flinke heuvel boven Groeve Blankeberg.

Reacties: Wandeling 1394. Luik.

Rudi 

Middenin Luik een boswandeling starten? Deze route bewijst dat het kan. Van aan het winkelcentum Bel Île belandt je zo op een leuk paadje langs het Canal de l’Ourthe. Enkele eenden en ganzen zijn nog op hun gemakje aan het ontwaken. Begeleid door een heerlijk ochtendzonnetje doorkruisen we Angleur alvorens de natuur in te duiken. Of moeten we in dit geval zeggen “alvorens de natuur in te klimmen”? Die vlag dekt de lading volledig want zodra we de bebouwing verlaten, gaat het via kronkelende bospaadjes omhoog. Je krijgt waar voor je geld. Boven wacht een schitterend uitzicht op de “vurige stede”, zoals Luik in de volksmond wordt genoemd. Ondermeer het fraaie treinstation Luik-Guilemins en het glazen gebouw van het Ministerie van Financiën van het Waalse Gewest vormen de blikvangers. Boven is het uitblazen geblazen wanneer we onze weg vervolgen over het plateau Lande de Streupas, een voormalig vuilstort waar de natuur nu ongerept zijn gang kan gaan. Ondertussen is het zaak van de weidse panorama’s te blijven genieten alvorens terug het bos op te zoeken. Een glooiende bosweg brengt ons naar Sart Tilman en de universiteitscampus, het keerpunt van de route. De terugweg wordt aangevangen met een passage door Sart Tilmann. Hier tref je een bijzondere kapel aan. Deze werd gebouwd ter herinnering aan soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog deelnamen aan de Slag om Luik, de eerste veldslag in de oorlog. We lopen terug de bossen in en het is aanvankelijk gezapig kuieren. Terugkeren naar lagere regionen doen we via een Ardeens lijkend bergpaadje met diep beneden het stroompje Kinkempois. Het klaterend water vergezeld ons op de afdaling en wanneer we onder arriveren, blijkt dat het glashelder is. We naderen stilaan het einde van onze tocht maar hebben toch nog iets tegoed. Alvorens om het mooie Château de Péralta heen te lopen, wandelen we eerst nog even door de tuinen langs enkele vijvers. Even Angleur doorkruisen en het laatste wapenfeit is een brug over het Canal de l’Ourthe waar de eenden en ganzen gevoerd worden door gepensioneerde buurtbewoners. Terug op de parkeerplaats van het winkelcentrum luidt de conclusie dat we een aangename en verrassende wandelochtend genoten.

Foto onder: Château de Péralta.

Volgende wandeling: Wandeling 1761. Ubachsberg 7,9 km.

Foto onder: Het mooi gelegen gehucht Winthagen.

Volgende Nieuwsbrief: 23/03/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS