nieuwsbrief 1775 – 1776

Foto boven van wandeling 1741, maak met uw hond een tussenstop!

Vandaag 2 wandelingen in Zuid-Limburg vanuit Meerssen en Valkenburg.

Nieuw op de site: Wandeling 1775. Meerssen 4,8 km.

Tijdens deze gemakkelijke en leuke familiespeurtocht, wandelt u eerst een mooi stuk langs de meanderende Kleine Geul en dan komt u in Meerssen bij de prachtige Basiliek die u kunt bezoeken. U loopt door het Proosdijpark langs een mooie vijver en dan volgt u een kronkelend bospaadje langs de Geul. Via fijne grindpaden langs sportvelden loopt u terug naar de ijssalon met terras.  Ook zonder de speurtocht is het een leuk rondje om te wandelen.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Langs de Geul naar Rothem.

Nieuw op de site: Wandeling 1776. Valkenburg 5,5 km.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling wandelt u eerst naar de Statieweg en de kapel De Kluis op de Schaelsberg en via een trappenpad daalt u helemaal af naar de spooorlijn. Dan daalt u helemaal af en volg u een pad langs de Geul naar Kasteel Oost met kasteelpark. De Geul volgend komt u in Valkenburg bij Bistro Francis en dan klimt u omhoog naar een prachtig verborgen dal. Dan klimt u omhoog naar de parkeerplaats.  U kunt ook starten bij Bistro Francis (geen parkeergelegenheid), start dan bij punt 4.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De route begint bij de unieke Statieweg nabij de Kluis.

 

Nieuw op de site: Restaurant De Watertoren in Landgraaf.   Hier start wandeling 1777.

Nieuw op de site: Brasserie De Maar in Jabeek.  Hier start wandeling 1778.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1597. Genk, zoek Jos…..

Fotograaf: M. Henssen.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1669. Vught, dat deze boom nog recht op staat…..

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1231. Echternach.

Fotograaf: J. Heerings.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Chaam, dit wordt wandeling 1781.

Foto onder: De Molenromp bij Chaam.

Reacties: Wandeling 1591. Eijsden.

Rudi 

Zonsopgang bij Oost-Maarland. Een mooi tijdstip om de Eijsder Beemden in te trekken. Er zijn nog wat wolken te bespeuren, maar al snel is de lucht geklaard en kleurt de hemel blauw. Struinen langs de Pietersplas en de Maas met het zonnetje in een heldere lucht. Geen paarden of runderen op het graspad, wel tal van konijntjes die vrolijk voor ons uit huppelen. Op het wateroppervlak is het een komen en gaan van eenden, ganzen en zwanen. Hun gekwetter vergezeld ons door het natuurgebied. De natuur ontwaakt, alles ruikt fris en kruidig. Lekkere diepe ademteugen en volop genieten. Op een al dan niet loze visser na komen we geen mens tegen. Al wandelend werpen we een blik op de Sint-Pietersberg in Maastricht en de mergelrotsen van Ternaaien. Na een jachthaven komt stilaan de bewoonde wereld van Eijsden in zicht. Even door de bebouwde kom en langs de sponsor vooraleer koers te zetten naar het kasteel. Hier komt wat improvisatiewerk om het hoekje kijken want de poort van kasteel Eijsden blijkt op slot te zitten. Een stukje op de schreden terugkeren, op de hoek linksaf tot aan de Maas. Daar links een smal paadje tussen hoge brandnetels ontwaren wat ons tot aan de achterkant van het kasteel en terug op de route leidt. En die kleine speurtocht loont zeker de moeite. Niet alleen het kasteel laat zich vanuit meerdere ooghoeken in volle glorie bewonderen. De lindelaan ligt er in het ochtendlijke zonlicht schilderachtig bij. Verderop in de haagbeukenberceau waan je je even in een andere tijd en wereld. Een smal paadje langs het beekje de Voer brengt ons terug tot op de asfaltweg voor het kasteel. De tocht vervolgt via een statige beukenlaan. We krijgen nog een stukje bebouwing voor de voeten geschoven waarbij het Ursulinenklooster  uitnodigt om pas op de plaats te maken en even rond te kijken. De terugweg loopt tussen weilanden en meidoornhagen door. Als toetje wordt er nog een leuk stukje bos geserveerd en dan staan we terug op de parkeerplaats voor de Eijsder Beemden. Leuke en makkelijke route waarbij de Beemden en kasteel Eijsden de blikvangers vormen. Ondanks de grote hoeveelheden regen die afgelopen dagen uit de hemelsluizen gutste, was de route zonder noemenswaardige wateroverlast zeer goed te lopen.

Foto onder: Struinen in de Eijsdener Beemden.

Volgende wandeling: Wandeling 1777. Landgraaf 8,8 km.

Foto onder: De prachtige hellingbossen tussen Waubach en Rimburg.

Volgende Nieuwsbrief: 25/05/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS