nieuwsbrief 1783 – 1784

Foto boven van wandeling 946, wie komt er bij zitten?

Nieuwe foto’s op de hoofdpagina in de maand juli van wandeling  1784 en 1791.

Tijdens het uitzetten van routes maken we van alles mee. Lees eens onze ANEKDOTES.

Vandaag 2 nieuwe routes in Midden-Limburg vanuit Linne en Sint Odiliënberg.

Nieuw op de site: Wandeling 1783. Linne 7,3 km.

Tijdens deze gemakkelijke en waterrijke wandeling, wandelt u eerst door natuurgebied Linnerweerd en dan struint u over avontuurlijke bospaadjes door het dal van de Vlootbeek.  Via een rustige grindweg loopt u naar de Maas en passeert u de stuw.  Via een prachtig graspad langs de Maas loopt u terug naar het fraaie terras. Onderweg staan enkele zitbanken.  Bij de brasserie starten ook wandeling 331 en 1428.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Natuurgebied Linnerweerd.

Nieuw op de site: Wandeling 1784. Sint Odiliënberg 10 km.

Tijdens deze gemakkelijke en bosrijke wandeling, wandelt u via veldwegen naar het kasteelpark van Kasteel Aerwinkel, waar een mooie tuin is aangelegd en voorbij het kasteel struint u geruime tijd over een prachtig paadje langs de Vlootbeek, door het Munnichsbos. Na nog een stuk door de bossen wandelt u langs de sportvelden terug naar het dorp. In juni/juli bloeien er op de velden duizenden klaprozen en blauwe korenbloemen.  Aan het einde is een terras waar ook ijs verkrijgbaar is.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Prachtige klaprozen op de velden.

 

Nieuw op de site: Café Aan de Bock in Geleen.  Hier start wandeling 766 en 1785.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1112. Kerkrade.

Fotograaf: F. Otermans.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1282. Raeren.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1765. Ravels.

Fotograaf: J. Heerings.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Kerkrade, dit wordt wandeling 1792.

Foto onder: In het Strijthagerbeekdal zijn prachtige bossen!

Reacties: Wandeling 934. Roermond.

Rudi 

In alle vroegte gearriveerd bij kasteel Hattem. Het belooft een zonovergoten dag te worden wanneer we op pad gaan. Door het stadspark Hattem en even verder passeren we het Nationaal Indië-monument. Het groen laten we even achter ons want Roermond wacht. De stad ligt er op dit ochtendlijk uur nog verlaten bij. Er is genoeg te zien en te bewonderen. Vele kunstwerken sieren de straten. De oranje zitbank en kleurrijke bril voor Theaterhotel de Oranjerie springen erg in het oog. Wat verder passeert de route langs de Munsterkerk, het imposante bouwwerk aan het fraaie Munsterplein. Hier treffen we ook het stanbeeld van architect Pierre Cuypers (1827-1921). Deze bouwmeester wordt in één adem genoemd met het Centraal Station van Amsterdam en het Rijksmuseum. Hij geldt dan ook als beroemdste Roermondenaar. Roermond telt heel wat statige panden. De stadsbibliotheek en het koopmanshuis “de Kar” (daterend uit 1521 en daarmee één van de oudste huizen van de stad) zijn daar mooie voorbeelden van. Tussen deze twee gebouwen in biedt de wandelgids de mogelijkheid een extra rondje langs het oude Stadhuis en de Sint-Christoffelkathedraal in te lassen. Deze optie kunnen we zeer aanbevelen. We vervolgen en komen na de Vismarkt op een kade langs de Roer te wandelen welke ons weer naar de jachthaven en zijn Maasboulevard aan de Maas brengt. Wat volgt is een stukje door voorstad Sint-Jacob die historisch erg belangrijk was voor Roermond en een passage over het Steeleiland dat ingesloten ligt tussen de Roer en Boven Roer. Langzamerhand neemt het groen het weer over van de stedelijkheid. De verharde wegen maken ook al eens plaats voor graspaden. Het is rustgevend struinen langs o.a. de Hambeek en leuke vijvers, begeleid door een ochtendzon die ook meer warmte begint te geven. En dan arriveren we bij de plek waar de wandelgids wederom een zijsprongetje voorstelt. De bedevaartkapel O.L.V. in ’t Zand is met zijn processiegang vol tegeltjes sowieso al een bezoekje waard. Nog even verder van de route afwijken en dan komen we op het oude kerkhof dat in 1785 in gebruik werd genomen. Katholieke, protestantse en joodse begraafplaats, gescheiden door muren en met elkaar verbonden via nauwe doorgangen. Dwalen tussen oude graven, praalgraven en grafmonumenten uit ver vervlogen tijden. Het graf met de twee handjes dat een katholiek/protestants echtpaar met ineengestrengelde handen over de kerkhofmuur met elkaar verbindt. Lieve mensen, eenieder doet wat ie zelf wil, maar deze uitstap die de gids biedt zouden we bijna een absolute must durven noemen. Na dit ommetje volgen nog enkele leuke natuurgebieden. We paraderen nog even op het dak van de Roertunnel. Natuurgebied Hattem vormt, letterlijk, de laatste rechte lijn naar de sponsor en tevens ons startpunt, kasteel Hattem. Verrassende route die veel bezienswaardigheden herbergt en voor eenieder goed te behappen moet zijn. Ideaal om na lange regenperiodes te lopen. Zeker de extra’s meepikken die geboden worden.

Foto onder: Veel bezienswaardigheden in Roermond.

Volgende wandeling: Wandeling 1785. Geleen 8,9 km.

Foto onder: Tijdens deze wandeling passeert u de Pater Karelkapel.

Volgende Nieuwsbrief: 13/07/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS