nieuwsbrief 1787 – 1788

Foto boven:  De nieuwe wandelmobiel om routes te controleren…..

Vandaag een waterrijke wandeling in Wanssum en een leuk rondje Banholt.

Nieuw op de site: Wandeling 1787. Wanssum 9,3 km.

 

Natuurgebied ‘t Sohr is een waterrijk struingebied.  Tijdens deze wandeling wandelt u eerst over een gemakkelijk asfaltweggetje langs de Maas en ter hoogte van Blitterswijk passeert u een Calvarie. U duikt het natuurbegied ’t Sohr in en dan struint u zeer geruime tijd door het gras langs het water en de beek. U passeert een aantal stapstenen en ook zitbanken om te pauzeren. Ook passeert u een dierenweide met herten.  Bij Blitterswijk loopt u langs een kasteelruïne en dan struint u geruime tijd door de weilanden en steekt u enkele malen het water over via  een mooie vlonderbrug.  In de zomer kan er wat hoger gras en struikjes staan in het natuurgebied en doe de route niet na zware regenval. In de maanden jan. t/m maart kan het goed nat zijn, draag dan hoge schoenen. Het uitzicht vanaf het terras op de Maas is prachtig.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: In het natuurgebied steekt u diverse malen het water over.

Nieuw op de site: Wandeling 1788. Banholt 7,8 km.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling met enkele fraaie uitzichten wandelt u via een voetpad naar de buurtschap Terhorst en via veldwegen naar de rand van de buurtschap Terlinden. U daalt af door een nieuw bos en dan klimt u omhoog richting de buurtschap Bergenhuizen. U daalt af naar het Noordal en struint enige tijd door weilanden. Na een steil voetpad daalt u een rustig asfaltweggetje af met prachtig uitzicht op Banholt en dan klimt u omhoog naar de rand van het dorp. Via een panoramische veldweg daalt u af en dan loopt u terug naar het dorp waar een fijn terras is. Onderweg staan zitbanken voor een pauze.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: uitzicht op het Noordal.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1516. Spaubeek.

Fotograaf:F.Otermans.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1629. Flémalle.

Fotograaf: H.Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1499. Wartet.

Fotograaf: J.Heerings.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet van Hoogcruts naar Teuven. Dit wordt wandeling 1795.

Foto onder: Prachtige korenvelden nabij Teuven.

Reacties: Wandeling 1772. Mechelen.

Rudi 

Wandelen in Zuid-Limburg voelt altijd een beetje als je middenin een schilderij bevinden. Dat is vandaag met deze route vanuit Mechelen niet anders. Een slingerend asfaltweggetje voert ons via een bruggetje over de Mechelderbeek en verder het dorp uit. De ochtendzon zet het landschap in een warme gloed. Spoedig staan we in de weilanden en maken als het ware deel uit van het vijfsterrenlandschap. Het gras is weliswaar lang maar de ondergrond is goed begaanbaar, toch wel verrassend na de hoosbuien met bijkomende waterellende van de voorbije dagen. De ervaren Zuid-Limburg hiker weet dat hij voortdurend rechts, links en over de schouder moet kijken om volop van de weidse panorama’s te genieten. Weilanden wisselen af met veld- en rustige asfaltwegen, de open ruimte wordt nu en dan eens onderbroken door een bosje of smal pad tussen hagen. Nog een aantrekkelijke blikvanger die je in deze contreien op je pad vindt: de prachtige vakwerkhuizen die vandaag ook weer op de route liggen. In het gehucht Melleschet biedt de gids een alternatief voor een paadje dat erg modderig kan zijn. Wij trekken de stoute schoenen aan, bereid tot het trotseren van de resultaten der weerselementen en wagen het erop. Er wacht ons geen blubberige brij, wel een fraai traject over smalle paadjes en een schitterend zicht op de kerk van Vijlen. In het buurtschap Hilleshagen spotten we bij het achter langs passeren van de sponsorende varkensboerderij inderdaad enkele scharrelende varkens oftewel kuusje zoals de beestjes in het Limburgs blijken te heten. Verder door het idyllische landschap, genieten van het uitzicht en de pauzeplekken voor het uitzoeken met de vele zitbanken die hier langs het parcours staan. We lopen buurtschap Partij binnen en naderen het slot van onze tocht. Nog één keer door een weiland. En we moeten toegeven dat we iets te vroeg waren met victorie kraaien. Ditmaal staan we wel tot de enkels in het water. Hoera voor hoge waterdichte schoenen en we plonsen verder. Het laatste smulmomentje wordt verzorgt door een andere welbekende gastheer van deze fraaie streek. We mogen nog een stukje langs de meanderende Geul struinen. Een laatste graspad brengt ons terug naar het vertrekpunt. Voor we de parkeerplaats opstappen passeren we een picknickbank. Een ideale plek om met wederom schitterend uitzicht nog even na te genieten van een erg geslaagde wandelochtend.

Foto onder: Het mooie heuvelland bij Mechelen.

Volgende wandeling: Wandeling 1789. Kelpen-Oler 7,6 km.

Foto onder: Zitten op paddenstoelen!

Volgende Nieuwsbrief: 03/08/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS