nieuwsbrief 1789 – 1790

Foto boven van wandeling 1766, in de route zit wel enig hoogteverschil!

Vandaag de eerste wandeling vanuit Kelpen-Oler en een route in het heuvelland vanuit Hoogcruts.

Nieuw op de site: Wandeling 1789. Kelpen-Oler 7,6 km.

Tijdens deze struintocht over graspaden, struint u geruime tijd langs de beekjes Wessemerven en Berkven, die af en toe door het bos lopen.  Bij het bos De Moost staat een picknickbank om te pauzeren en na nog een stuk langs de beek loopt u langs het kanaal Wessem-Nederweert. Via een mooi graspad wandelt u terug naar het dorp. De graspaden (knooppunten) worden door de gemeente Leudal slecht of niet onderhouden en in de zomer kan er hoog gras staan. Draag bij voorkeur hoge wandelschoenen en een lange broek.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Struinen langs de beek Berkven.

Nieuw op de site: Wandeling 1790. Slenaken – Hoogcruts 7 km.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling met enkele pittige klimmetjes, wandelt u eerst over een voetpad omlaag en loopt u door het mooie Gulpdal naar Slenaken.  Via een voetpad en weggetje klimt u omhoog naar de buurtschap Heijenrath en via een pad loopt u tussen weilanden door naar het bos. Na een steile afdaling komt u in de buurtschap Beutenaken en via een veldweg klimt u uit het dal omhoog. Aan het einde passeert u mooie wijnranken en een schitterend uitzicht op het heuvelland.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De mooie wijngaard bij Camping Welkom.

 

Nieuw op de site: Eetcafé De Remise in Partij.  Hier start wandeling 1791.

Nieuw op de site: IJssalon Trentino – Florence in Kerkrade.  Hier start wandeling 1792.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1514. Genhout, effe zitte…..

Fotograaf: T. Rouwenhorst.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1464. Kerkrade, op de top van de terril.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1590. Rosmalen, kasteel De Wamberg.

Fotograaf: J. Heerings.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Hoogcruts, dit wordt wandeling 1796.

Foto onder: De Gulp nabij Slenaken.

Reacties: Wandeling 1406. Pepinster.

Rudi 

“Dit is de één van de meest panoramische wandelingen van de wandelgids”, dixit de wandelgids zelf. Een bewering waar we ons zeker met volle overtuiging achter kunnen scharen. Dat de panorama’s op een zonnige dag adembenemend zijn, daar gaan we ook volledig in mee. Al willen we hier toch een kleine kanttekening bij plaatsen. Onderweg en bij aankomst in Pepinster blijkt de zonnige vroege ochtend gesluierd in mistbanken. En laat de mistflarden die in deze onmetelijke groene weidsheid zweven het geheel iets sprookjesachtig meegeven. We wanen ons bij momenten in één of ander fantasyverhaal. Maar mensen wat een ruimte tref je hier, een heuvelachtig vijfsterrenlandschap! Het is ook al meteen duidelijk dat het leed van de watersnoodramp nog niet volledig is geleden, want van een brug over de Hoëgne is nog altijd geen sprake. Gelukkig is er een goede omleiding voorhanden die het bovendien toelaat enkele fraaie blikken op dit riviertje te werpen. In het bos aanbeland merken we ook nog duidelijk de sporen van de boskap. Het pad in punt 2 is echter duidelijk te traceren en de klim naar boven kan beginnen. En ook hier geldt…regelmatig achterom kijken loont de moeite. Laat ook maar meteen duidelijk zijn dat dit geen licht golvend tochtje wordt en dat er enkele fikse kuitenbijters getrotseerd gaan worden. Geen rotsige en oneffen paden in het verschiet (al is het in de weilanden her en der wel uitkijken voor kuilen), maar er passeren wel pittige hellingen waar menig wielertoerist zich naar hartelust op uit zou kunnen op leven. 7 Uur in de ochtend wanneer we het dorp Tancrémont binnenlopen. Het plaatsje slaapt nog vredig toch dringt er een warme weldoende geur van versgebakken brood onze neusgaten binnen. Blijkbaar heerst er al flinke bedrijvigheid achter de nog gesloten deuren van het bakkerswinkeltje op de hoek. We verlaten even de route om een kijkje te gaan nemen bij het fort van Tancrémont dat deel uitmaakte van de fortengordel rond Luik. Onderweg bij het “Musée du Fort” nog even halt gehouden om de tanks te bewonderen. Terug op de route gaat het via een asfaltweggetje naar beneden. Dalen en genieten! Het uitzicht is werkelijk feeëriek. De zon boven het weidse uitzicht, de nevelslierten die het landschap een mysterieuze tint geven. Asfaltwegen worden afgewisseld met grindwegen die op hun beurt overgaan in weilanden. De ondergrond verandert maar het spectaculaire uitzicht is een constante. Zo gaat het maar door tot we terug in Pepinster belanden alwaar we als besluit nog getrakteerd worden op een stukje wandeldijk langs de Hoëgne.

Foto onder: Een en al uitzicht bij Pepinster.

Volgende wandeling: Wandeling 1791. Partij 7 km.

Foto onder: Prachtige afdaling naar Wahlwiller.

Volgende Nieuwsbrief: 10/08/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS