nieuwsbrief Jan Nobbe

Extra Nieuwsbrief

Datum: 09/12/2020

Beste wandelaars,

Met veel verdriet meld ik het overlijden van Jan Nobbe, onze  Land van Herve,  Ardennen- en Eifelkenner. Jan was behalve een wandelaar ook een levensgenieter en een goed vriend van mij.

Jos Wlazlo

Zoals de meesten van jullie weten was Jan een fervent wandelaar. Zo’n 12 jaar geleden nam hij contact op met mij en bood aan om wandelroutes voor Wandelgids Zuid-Limburg uit te gaan zetten. Tot dan toe maakte ik namelijk alleen wandelroutes in Zuid-Limburg. Jan kwam op het idee om buiten de landsgrenzen te denken, gezien de ligging van Zuid-Limburg. Hij stelde voor om in het Land van Herve te gaan beginnen. Ik ging direct akkoord en zo spraken we af voor onze eerste route 314 in Mortroux. Het klikte meteen en we trokken verder het land van de Vesdre in en vervolgens naar de Ardennen. Daarna was de Eifel aan de beurt. Jan en ik werden goede wandelvrienden en waren echte pioniers.

 

Foto onder: Jan was een rakker en durfde op alle rotsen te klimmen.

.

Foto onder: Jan had altijd humor en heeft veel foto’s geplaatst in de Nieuwsbrief.

Foto onder: Jan kende elke rotsspleet.

 

Jan plande de routes zo, dat we ergens koffie konden gaan drinken, want hij wist precies waar de bakkertjes lagen! In de Eifel namen wij natuurlijk Kaffee und Kuchen en Jan kon daar enorm van genieten. Hij was altijd in topconditie en was het eerste boven op een top. En hoe dichter wij onderweg in de buurt van een terras kwamen, hoe harder Jan ging lopen… Als ik dan uiteindelijk wat later bij dat terras aankwam, zat Jan al triomfantelijk aan zijn Weizzenbier.

.Foto onder: Jos en Jan aan de Weizzen.

 

Foto onder: Jan heeft mij alle uithoeken van de Eifel laten zien.

Jan had steeds een combinatie-zakmes met een zaagje bij zich en als hij langs een hazelaarboom liep, bekeek hij die eerst zorgvuldig of er wel een geschikte kaarsrechte tak aan zat en zaagde die dan van de boom af om er een wandelstok van te snijden. Die hazelaartak moest echter aan zijn eisen voldoen!  Jan en ik hebben samen veel avonturen beleefd door weer en wind, in sneeuw en ijs maar het was altijd gezellig. Bij slecht weer aarzelde Jan niet om gewoon ergens aan te bellen en vroeg dan, of wij in het tuinhuisje onze boterhammen mochten op eten. Toen Jan 100 routes gemaakt had, heb ik een fotoboek laten maken met veel leuke foto’s.

Foto onder: Jan op zoek naar de juiste tak.

Foto onder:  Als Jan een beek met stenen zag kwam de kwajongen weer naar boven en moest en zou hij een steenmannetje bouwen.

Jan heeft ontzettend veel betekend voor de wandelgids. De nog nieuwe geplande wandelroutes van Jan in de Vulkaaneifel en aan de Moezel gaat ik beslist nog uitzetten en daarna uiteraard met de naam van mijn geweldige wandelvriend in de Wandelgids vermelden. Veel wandelaars genieten nu nog steeds van al Jans routes en dat zal nog lang zo blijven.

Jan blijft voor altijd verbonden met Wandelgids Herve, Ardennen en Eifel en in ons wandelhart!

Foto onder: Jan en ik boven de Moezel.

 

Jan Nobbe  4 juli 1960 – 4 december 2020.