nieuwsbrief 1795 – 1796

Foto boven van wandeling 1784, dit geldt voor iedereen!

Vandaag 2 routes vanuit Hoogcruts waarvan een een familiespeurtocht.

Nieuw op de site: Wandeling 1795. Slenaken – Hoogcruts 15,5 km.

Tijdens deze heuvelachtige en grensoverschrijdende wandeling door de Voerstreek, wandelt u eerst naar de buurtschap Schilberg en struint u door weilanden.  Via een veldweg en rustig weggetje komt u in de Belgische buurtschap De Plank en door weilanden loopt u naar het Veursbos. Via en prachtig voetpad daalt u af naar het dorpje Teuven, waar u bij café Modern iets kunt drinken.  Via een steile bosklim komt u boven op de Teuvenerberg en via een hol pad daalt u af naar de Gulp en de buurtschap Nurop.  U loopt omhoog naar een zitbank met mooi uitzicht en dan daalt u af naar Slenaken. Na een mooi stuk door het Gulpdal klimt u via een voetpad omhoog naar de camping. U kunt ook starten in Teuven, start dan bij punt 4. Tijdens de routes passeert u enkele fraaie uitzichten.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Uitzicht op Teuven.

Nieuw op de site: Wandeling 1796. Slenaken Familiespeurtocht 3,8 km.

Tijdens deze heuvelachtige familiespeurtocht, wandelt u eerst via voetpaden omlaag naar de buurtschap Beutenaeken en dan struint u door weilanden door het mooie Gulpdal.  Voorbij een kapel klimt u via een voetpad omhoog naar de camping, met mooi terras.  De vragen zijn voor kinderen die op de lagere school zitten. Ook als u niet de speurtocht wilt doen is het een leuk rondje om te wandelen!

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Het mooie Gulpdal bij Slenaken.

 

Nieuw op de site: Restaurant ’t Ridderhof in Gemert.  Hier start wandeling 1797.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1464. Kerkrade.

Fotograaf: P. Meesters.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1467. Kasteel Arcen.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1515. Spaubeek.

Fotograaf: J. Heerings.

Zomerwandeling Jan Nobbe

Datum: dinsdag 27 augustus 2024 – 13:00
Op dinsdag 27 augustus 2024 organiseert Natuurbegraafplaats Eygelshof een bijzondere zomerwandeling. Samen wandelen we de Jan Nobbe route. Deze prachtige tocht van 6,4 km biedt de perfecte gelegenheid om te genieten van de natuur op Eygelshof en haar omliggende omgeving.

Ter ere van Jan Nobbe
Jan Nobbe was een gepassioneerde wandelaar en heeft in zijn leven talloze wandelingen uitgezet voor de Wandelgids Zuid-Limburg in het land van Herve, de Ardennen en de Eifel. In 2020 overleed Jan op zestig jarige leeftijd aan een ziekte. Op Natuurbegraafplaats Eygelshof werd hij te ruste gelegd op een eeuwigdurende rustplaats in de natuur. Een goede wandelvriend stippelde ter ere van Jan de ‘Jan Nobbe wandeling’ uit, zodat zijn passie voor wandelen voortleeft. Ter nagedachtenis aan Jan Nobbe lopen we deze wandeling met u samen vanuit onze natuurbegraafplaats.

We nodigen u uit om op dinsdag 27 augustus samen met ons deze bijzondere wandeling te maken. We starten de zomerwandeling om 13 uur bij het houten ontvangstgebouw, gelegen midden in het prachtige natuurgebied van Natuurbegraafplaats Eygelshof (Boomgaardskuilweg 7, 6471 XX Eygelshoven). De route van 6,4 km voert door een gevarieerd heuvellandschap en een bosrijke omgeving, waar we onderweg volop kunnen genieten van de natuur. Aan het einde van de wandeling komen we terug bij onze natuurbegraafplaats en leiden we u kort rond door ons natuurgebied. We raden u aan om voor deze wandeling goed schoeisel te dragen en rekening te houden met de weersvoorspellingen.

Koffie, thee en vlaai
Na afloop van de wandeling nodigen we u graag uit op het terras van Eygelshof. U krijgt hier door ons een gratis kop koffie of thee met een lekker stuk Limburgse vlaai aangeboden. Tevens kunt u kennismaken met Jos Wlazlo. Dit is een mooi moment om uw benen te strekken, met elkaar na te kletsen en meer te weten te komen over natuurbegraven. Medewerkers van Eygelshof zijn aanwezig om uw vragen over onze natuurbegraafplaats te beantwoorden. Het belooft een mooie middag te worden in verbinding met de natuur, met een gezellig samenzijn en informatie over natuurbegraven. Heeft u nog vragen over de zomerwandeling, neem dan gerust contact met ons op.

Aanmelden wandeling

Om te weten op hoeveel wandelaars we kunnen rekenen, vragen we u om uzelf via het formulier aan te melden voor de wandeling.

Foto onder: Jan Nobbe heeft meer dan 130 routes voor deze wandelgids uitgezet in Ardennen en Eifel.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Schinnen, dit wordt wandeling 1799.

Foto onder: Het Stammenderbos.

Reacties: Wandeling 1788. Banholt.

Rudi 

Een gordijn van miezerige regen teistert de autoruiten op weg naar Banholt. Ter plekke gearriveerd voelen we nog steeds nattigheid. De dageraad klieft door de duisternis en dat lijkt wel het sein te zijn om de hemelsluizen op slot te gooien. We lopen langs de Sint Gerlachuskerk. Dat blijkt niet het enige noemenswaardige gebouw in Banholt want we passeren ook enkele fraai gerestaureerde hoeves. De bebouwde kom verdwijnt achter ons en we lopen een stukje over het plateau van Margraten. Ondanks het dreigende wolkendek houden we het droog en de uitzichten zijn weids en, misschien net door de voorbijtrekkende grijze smurrie in de lucht, apart te noemen. De route wordt naarmate ze vordert steeds leuker en mooier. Graspaden en holle wegen maken het fijn wandelen. De wijngaarden die we passeren, passen perfect in het glooiende landschap. Wijngaard Asberg is de eerste die ons met zijn wijnranken verwelkomt. Aan de rand van Noorbeek is het tijd om de neus te keren en de terugweg aan te vatten. Maar eerst nog even enkele weilanden doorkruisen in het Noordal. Richting Banholt langs wijndomein Bergenhoezeberg. Kijk hier even achterom en zie Noorbeek met zijn Sint Brigadakerk schitteren in de groene heuvels. Smalle kronkelende paadjes omhoog tussen weilanden, boven aan de asfaltweg wandelen verder en passeren de derde wijngaard van de dag. Wijngaard Gen Akkeret, een naam die je niet kan missen want in grote letters in het fraaie ijzeren hek verwerkt. Verder wandelend wachten niet enkel panorama’s op Banholt maar doemt ook de Sint Pietersberg in Maastricht op. Vooraleer Banholt binnen te wandelen, wacht nog een zijsprongetje. Via een veldweg nemen we een kijkje bij het geologisch monument Banholter Grubbe, een vuursteenwinplaats. Behalve het monument zelf, loont ook het uitzicht bij de picknickbank op het terrein zeer de moeite. We keren terug op onze schreden en bereiken, geheel droog, de dorpskern en onze auto die bij sponsor De Bresserie geparkeerd staat. Leuke op en neer gaande route die ook wel uitnodigt tot een picknick op één van de talrijke zitbanken, al dan niet bij een wijndomein.

Foto onder: Uitzicht op het Noordal.

Volgende wandeling: Wandeling 1797. Gemert 10,5 km.

Foto onder: De schitterende kerk van Gemert.

Volgende Nieuwsbrief: 07/09/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS