GPS informatie

GPS

Het Global Position System is een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem. Het bestaat uit 24 satellieten die in 6 vaste banen om de aarde draaien. Met ontvangst van minimaal 4 satellieten kan men met een gps-ontvanger zijn positie op aarde bepalen.

Het standaardformaat wereldwijd is gpx.  Een gpx-bestand kunt u in vrijwel elk apparaat openen.  Met een gps apparaat (Garmin) kunt u elke route van deze wandelgids moeiteloos volgen.    Een gps apparaat heeft u al vanaf € 100,00 maar hoe duurder het apparaat, hoe beter de ontvangst is.  U kunt een Garmin kopen in outdoorzaken of onlinewinkels.

De gpx bestanden bij de wandelingen kunt u rechtstreeks downloaden met de browsers  Google Chrome, Edge en Firefox.  Met andere browsers kunt u zipfiles downloaden met de gpx.        Gpx downloaden via de App Wandelgids Limburg gaat niet, dus altijd via de website gpx downloaden!

Lijst ZIP (met GPX)

 

Met de browser Google Chrome kunt u ook rechtstreeks gpx downloaden via de lijst. Doe rechtsklik op een gpx bestand en kies: Link opslaan als….

Lijst GPX

 

Gpx downloaden met Internet Explorer:  Als u op in de browser IE op een gpx bestand klikt verschijnt een pagina met tekst.  Gebruik gemakkelijk de ZIPlijst om te downloaden.  Toch is er een manier om rechtstreeks een gpx te downloaden in IE. Doe als volgt:  Rechtsklik op gpx, kies Doel opslaan als…      zet dan achter het nummer   .gpx     dus bv.  392.gpx                 In het venster er onder staat meestal XML document, kies daar: Alle bestanden en doe Opslaan.

 

Gpx downloaden op I-pad:  Op een I-pad met hoge IOS-versie kunt u een gpx bestand downloaden.  Lukt dit niet, installeer dan eens de app Google Chrome.   Lukt dat ook niet dan kunt u de zipfiles gebruiken.   Installeer eerst via de Appstore de app  iZip.    In rubriek Wandelroutes vindt u de Zip lijst.   U kunt na het downloaden uw Zipbestand uitpakken op uw I-pad en dan heeft u een gpx bestand.

 

Alle routes van deze wandelgids zijn ook geschikt voor de app Osmand.  Met de App Osmand kunt u alle gps-routes volgen op uw telefoon.  U kunt gratis 10 kaarten installeren.

Pak de zipfile uit op uw telefoon, tik op een gpx bestandje en Osmand opent automatisch. Kies dan Importeren.   Het is een handig hulpmiddel voor routes in de Ardennen en Eifel maar ook in uw eigen regio.   Neem ook altijd de routebeschrijving mee omdat er door het actualiseren soms verschillen zijn.   Download hier de gebruiksaanwijzing van Osmand