GPS informatie

GPS

Het Global Position System is een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem. Het bestaat uit 24 satellieten die in 6 vaste banen om de aarde draaien. Met ontvangst van minimaal 4 satellieten kan men met een gps-ontvanger zijn positie op aarde bepalen.

Het standaardformaat wereldwijd is gpx.  Een gpx-bestand kunt u in vrijwel elk apparaat openen.  Met een gps apparaat (Garmin) kunt u elke route van deze wandelgids moeiteloos volgen.    Een gps apparaat heeft u al vanaf € 100,00 maar hoe duurder het apparaat, hoe beter de ontvangst is.  U kunt een Garmin kopen in outdoorzaken of onlinewinkels.

De gpx bestanden bij de wandelingen kunt u rechtstreeks downloaden op uw pc of telefoon. Dit verschilt echter welke browser u op uw telefoon heeft!  In sommige browsers wordt het gpx bestand tijdens het downloaden omgezet in .gpx.xml of gpx.txt en kunt u dit niet openen.

Oplossing:

1:  Tik op het bestand, kies naam wijzigen en haal .xml of txt weg,  zodat gpx overblijft.

2: Installeer de gratis app/browser Firefox en u kunt rechtstreeks gpx downloaden.

3. Installeer de app: Advanced Download Manager. Tik onderaan op de wereldbol en surf naar de gpx. Tip op de gpx en kies: Start.

4: Download gewoon het zipbestand met de gpx op Lijst ZIP (met GPX)

Gpx downloaden via de App Wandelgids Limburg gaat niet, dus altijd via de website gpx downloaden!

Lijst GPX

Lijst ZIP (met GPX)

 

Alle routes van deze wandelgids zijn ook geschikt voor de app Osmand.  Met de App Osmand kunt u alle gps-routes volgen op uw telefoon.  U kunt gratis 10 kaarten installeren. Met een jaarabonnement van nog geen € 10,00 kunt u oneindig kaarten downloaden en is er sprekende navigatie.

Pak de zipfile uit op uw telefoon, tik op een gpx bestandje en Osmand opent automatisch. Kies dan Importeren.   Het is een handig hulpmiddel voor routes in de Ardennen en Eifel maar ook in uw eigen regio.   Neem ook altijd de routebeschrijving mee omdat er door het actualiseren soms verschillen zijn.   Download hier de gebruiksaanwijzing van Osmand

Alle routes van deze wandelgids staan standaard al in de apps Wikiloc en Komoot.