Gebruiksaanwijzing wandelgids

Gebruiksaanwijzing wandelgids

Het gebruik van de wandelroutes is geheel gratis. De meeste routes worden gesponsord door horecazaken die het natuurlijk waarderen als u aan het eind of halverwege iets komt consumeren.   De routes kunt u een voor een downloaden en afdrukken. Wilt u alle routes tegelijk downloaden dan kunt u een download bestellen voor € 25,00 zie de bestelpagina. U kunt dan geregeld zelf een update uitvoeren.

 

Routebeschrijvingen

Alle routebeschrijvingen zijn voorzien van een duidelijke routekaart en zijn gemaakt in PDF die u gemakkelijk kunt afdrukken. De aanwijzingen zijn afgekort met R=rechts, L=links en RD=rechtdoor.  Er zijn verschillende zoekfuncties.  Zoekt u een bepaald nummer dan kiest u: Routes op nummer. Zoekt u een route in een bepaalde plaats dan kiest u: Routes op plaatsnaam. Zoekt u een route van een bepaalde lengte dan kiest u: Routes op lengte.  U kunt ook gemakkelijk zoeken in het zoekvenster, bv.  Wandeling Epen 6 km. Tip! Vouw het A-4 viertje met de routebeschrijving in vieren. De beschrijving is makkelijker te volgen en de beschrijving is zo groot als
u handpalm.

 

GPS

Van elke wandeling kunt u de gpx-track downloaden. U kunt dan de route volgen op een gps apparaat. Heeft u geen apparaat dan biedt de app Osmand een prima alternatief, zie de gps pagina.    Ga nooit alleen op gps lopen maar gebruik altijd de routebeschrijving omdat die het meest actueel is. De gps track is een uitstekend hulpmiddel om te kijken of u nog goed loopt of om als u verkeerd gelopen bent de weg terug te vinden naar de route.

 

App Wandelgids Limburg

Met deze app kunt u snel een routebeschrijving op uw telefoon downloaden. U heeft meer dan 1400 routes in uw broekzak! Handig voor toeristen maar ook als een route niet mogelijk is kunt u snel een route in de buurt zoeken.  Let op!  Met deze app kunt u geen gpx downloaden!  De app is puur voor alle routebeschrijvingen. Lees alles over de App Wandelgids Limburg.

 

Zwaarte

De meeste wandelingen volgen de duidelijke veldwegen en voetpaden. In de weilanden wordt een beetje oriëntatievermogen gevraagd. Vooral in Zuid-Limburg, de Voerstreek, Land van Herve en de regio Aachen gaan routes veel door weilanden met klaphekjes en smalle doorgangen. Tijdens de routes in de Ardennen en de Eifel moet er af en toe flink geklommen worden.  Om de desbetreffende vereisten beter te kunnen inschatten zijn de wandelingen met verschillende kleuren aangegeven. De kleuren hebben dus niet zozeer te maken met de afstand maar meer hoeveel er geklommen moet worden.

Blauw: Gemakkelijk –  beginnende wandelaar

De routes zijn vrij vlak met soms enkele lichte heuvels ( tot 50 m) en kosten weinig inspanning.  Ook langere routes van bv. 15 km kunnen dus blauw zijn. Afhankelijk van de afstand kan iedereen deze routes lopen.

 

 

Rood: Inspannend – gevorderde wandelaar

De routes zijn heuvelachtig (tot 125 m) en lopen soms door steile hellingbossen. Soms moet men meerdere malen klimmen en dalen maar dat wordt beloond met mooie uitzichten. Ook korte routes kunnen rood zijn. Als u geregeld wandelt is rood geen probleem.

Zwart: Pittig – ervaren wandelaar

De routes zijn vaak langere dagtochten zoals in de Ardennen en de Eifel.  Inspannende lange hellingen en diepe steile afdalingen zijn mogelijk. Soms weilanden met hoog gras.  Een goed uithoudingsvermogen en oriëntatievermogen zijn een voordeel. Mensen met hoogtevrees kunnen het soms moeilijk hebben! Rugzak met proviand meenemen.   Wandelstokken zijn handig. Vaak zijn de uitzichten formidabel. Laat u niet afschrikken door een zwarte route, het zijn vaak schitterende wandelingen!

Kaart

Als u bij een wandeling op Kaart klikt, ziet u de route op de kaart die u ook nog kunt vergroten. Als u mobiel internet heeft ziet u ook uw locatie (blauwe stip).  Hier voor dient u wel een goede internetverbinding te hebben.

 

Duur van de wandelingen

De opgegeven tijden zijn pure looptijd, dus exclusief rust- en fotopauzes, genieten van uitzichten, dingen bezichtigen, uitrusten van een klim en het lezen van de beschrijving. De duur van de wandelingen op vlak gebied is gericht op 4,8 km per uur. Onder moeilijke weersomstandigheden (regen, modder, glibberig) kan de wandeling langer duren.

Hoogteverschil: Bij elke wandeling wordt een grafiek weergegeven van het laagste en hoogste punt in de wandeling.  Dit is het hoogteverschil. De totale hoogtemeters worden apart vermeld op de routebeschrijving. De grafiek van de hoogtelijn wordt weergegeven door middel van gpx.  Echter sommige routes zijn niet vanaf het startpunt opgenomen waardoor de grafiek dus anders is.

 

Markeringen

In veel gebieden zijn inmiddels de wandelknooppunten aangelegd. Deze zijn als hulpmiddel ook verwerkt in de beschrijvingen. In Zuid-Limburg zijn de gekleurde paaltjes verwerkt in de routes.  In de Ardennen volgt u vaker de GR – routes die zijn gemarkeerd als wit/rood.

 

Reactieforum

Na elke wandeling kunt u een leuke reactie invullen op de pagina van de wandeling. Vul hier echter geen correcties in maar geef deze door via het contactformulier.

 

Problemen/klachten doorgeven

Sterk punt van deze wandelgids is dat er niets gedrukt is. De routes worden dagelijks actueel gehouden maar dit is afhankelijk van de reacties van de wandelaar. Is er iets veranderd of klopt er iets niet in een route, laat het dan a.u.b. snel weten via het contactformulier of via de app. Vermeld wel het nummer van de alinea.  Zo kunnen wij snel hier op reageren. Gebruik hier voor niet het reactieforum bij de wandeling!

 

Wandelboekje

Als u wilt bijhouden welke routes u gelopen heeft, download dan het wandelboekje (Exelbestand). Tevens ziet u dan hoeveel kilometers u al totaal gelopen heeft.

 

Eten en drinken

Als u informatie zoekt over de horecazaak van het start- of pauzepunt kunt u kijken op de pagina’s Restaurants zuid-midden-noord-Limburg.  U kunt zo bv. De menukaart bekijken of de openingstijden. (Het is altijd handig om vooraf te kijken of een restaurant niet gesloten is wegens vakantie of omstandigheden).

 

Overnachten

Zoekt u een overnachting dan kunt u inzoomen op een van de kaarten met hotels, B&B, vakantiewoningen en campings, Ook in de Ardennen en Eifel.

 

Outdoorwinkels

Op de site vindt u ook een kaart met outdoorwinkels voor alle wandelbenodigheden zoals wandelschoenen, rugzakken, stokken, kleding etc.

 

Uittips

Op de pagina uittips vindt u leuke uitjes om eventueel te combineren als u een wandeling in de buurt maakt.

 

 

 

Wandelspotters zijn vrijwilligers die routes nalopen en actualiseren. Lijkt dit iets voor u, meldt u dan aan via het contactformulier.