nieuwsbrief 1753 – 1754

Foto boven van wandeling 1738, de voetgangerslichten in Aken hebben 2 knoppen……

Vandaag twee routes in het heuvelland vanuit Gulpen.

Nieuw op de site: Wandeling 1753. Gulpen 10,1 km.

Tijdens deze pittige heuvelachtige wandeling, wandelt u langs de mooie vijver naar Gulpen en dan klimt u omhoog. Via weilanden en een veldweg komt u boven op de Dolsberg en dan daalt u af naar de buurtschap Beertsenhoven, waar een fraai vakwerkhuis ligt. U klimt naar een hoog plateau waar u kunt uitwaaien en dan daalt u af naar de buurtschap Ingber. Via een mooie panoramaweg daalt u af naar Kasteel Neubourg en dan komt u al snel weer bij Rocca.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: De buurtschap Beertsenhoven.

Nieuw op de site: Wandeling 1754. Gulpen 12,5 km.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling, wandelt u eerst naar een waterval in de Gulp, langs een watermolen en langs een mooie fonteinvijver. U passeert Kasteel Neubourg en via een voetpad loopt u naar de buurtschap Euverem.  Na een stuk over graspaden klimt u door een diepe grubbe omhoog en over een open plateau daalt u af naar het dorp Reijmerstok.  Via veldwegen wandelt u naar de buurtschap Billinghuizen waar een fraai vakwerkhuis ligt en via weilanden loopt u naar de buurtschap Pesaken. Via een mooi panoramapad en een rustig weggetje loopt u terug naar Rocca met brasserie.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De Gulp bij Billinghuizen.

Nieuw op de site: Bistro Tievis in Oudsbergen.  Hier start wandeling 1755.

Nieuw op de site: KNUS in Urmond.  Hier start wandeling 1756.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 320. Tüddern, leuke familie.

Fotograaf: F. Otermans.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1732. Floreffe, trap naar de abdij.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 422. Haelen, wie komt er op bezoek?

Fotograaf: J. Heerings.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Goirle, dit wordt wandeling 1758.

Foto onder: Struinen over de Regte Heide.

Reacties: Wandeling 1685. As.

Rudi 

Geen carnavalsgekte op de vroege zondagmorgen wat niet wil zeggen dat het rustig is in de bossen. We wisten op voorhand dat de outdoor kartingbaan van As vlakbij ligt en dat er dus kans was dat het motorengeronk ons om de oren zou vliegen. Aanvankelijk brede bospaden die ons op weg zetten richting Waterschei. Niks spectaculairs, rechte lijnen door het bos over de bewegwijzerde routes en het ruiterroutenetwerk. Dat verandert nadat we de grote weg zijn overgestoken. Als aperitiefje krijgen we enkele lange vlonderpaden voorgeschoteld door een moerassig gebied. En geloof maar dat die vlonders hier écht hun nut bewijzen om ‘drooghuids’ van A naar B te komen. Bij het verlaten van het bos torent het cultureel erfgoed boven ons uit. De oude mijngebouwen en mijnschacht van de voormalige André Dumont steenkoolmijn heten ons welkom in Thorpark, zoals het (recreatie- en evenementen)gebied vandaag genoemd wordt. We laten de gebouwen achter ons en trekken via grindpaden verder de mijnsite in. Stilaan nadert het letterlijke én figuurlijke hoogtepunt van de wandeling, de mijnterril van Waterschei. Heel wat stenen trappen verder staan we ons hoog en droog te vergapen aan het landschap. Met helder weer moet het uitzicht fenomenaal zijn. Maar toegegeven, de mistroostige druilerigheid van vanmorgen geeft het ietwat kale landschap ook wel zijn eigen charme mee. What goes up must come down. Wij dus terug alle trapjes naar beneden. Nog even door open landschap en langs fraaie vijvers vooraleer terug het bos in te duiken. Kijk hier nog een laatste keer uit over de vijvers en de terril, het geeft een spectaculair beeld waar je boven hebt gestaan. Het laatste deel van de route volgt een beetje hetzelfde scenario als het begin, motorengebrom incluis. Vlak voor het bereiken van het start/eindpunt is de Vredesmuur ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog het vermelden waard. A hike with a view, zo kunnen we deze route samenvatten. Een mooie mengeling tussen cultuur en natuur met een schitterend hoogtepunt in het midden.

Foto onder: Terril Waterschei.

Volgende wandeling: Wandeling 1755. Oudsbergen 9,3 km.

Foto onder: Fraaie bosvennen in de Boskeekvallei.

Volgende Nieuwsbrief: 02/03/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS