nieuwsbrief 1757 – 1758

Foto boven van wandeling 1738, ik neem graag de kortste route!

Vandaag 2 leuke wandelingen in Brabant vanuit Eindhoven en Goirle.

Nieuw op de site: Wandeling 1757. Eindhoven 9,5 km.

Tijdens deze gemakkelijke en bosrijke wandeling, wandelt u eerst een stukje door het bos en voorbij een villawijk bereikt u de Karpendonkse Plas.  U loopt door de bossen naar de Dommel en dan loopt u door het mooie kasteelpark van Kasteel Eckart.  U struint geruime tijd over graspaden langs de Dommel en dan loopt u aan de andere zijde van de Karpendonkse Plas.  Voorbij de vijver IJzeren Man wandelt u over leuke bospaadjes naar het Wasven en dan komt u bij het terras van de gasterij.  Onderweg staan enkele zitbanken.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Kasteel Eckart.

Nieuw op de site: Wandeling 1758. Goirle 10,4 km.

Tijdens deze gemakkelijke bos- en heidewandeling, wandelt u eerst via een bomenlaan naar het prachtige ven Halve Maan en dan struint u geruime tijd over de Regte Heide, die in augustus/september in bloei staat. Voorbij enkele grafheuvels passeert u, na 5 km lopen, een zitbank om te pauzeren.  U passeert nog enkele fraaie vennen en dan loopt u langs de Golfclub Land van Nieuwkerk.  Via bospaden en een bomenlaan komt u weer bij het terras.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Op de Regte Heide passeert u enkele fraaie vennen.

 

Nieuw op de site: Café de Bosrand in Swalmen.  Hier start wandeling 1759.

 

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 342. Montfort, bijzondere boom!

Fotograaf: F. Otermans.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1679. De Moer, net geen nattevoetenwerk!

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1107. Achouffe,  een echte Ardennenklassieker.

Fotograaf: J. Heerings.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet in Ravels, dit wordt wandeling 1765.

Foto onder: Midden in de bossen ligt een fraai ven.

Reacties: Wandeling 1727. Tilff.

Rudi 

Twee uitkijkpunten hoog op de rotsen, een flink stuk langs de Ourthe, een abdij en een kasteel, moeten we nog verduidelijken dat dit een magnifieke tocht wordt? Zaterdagmorgen in alle vroegte op weg naar Tilff. Bij het naderen van het stadje verraden de omliggende heuvels al dat ons wat pittigs te wachten staat. En pittig wordt het. Meteen bij het verlaten van de parkeerplaats gaan we al ferm in stijgende lijn. Smalle bosweggetjes, hier en daar een (steil) asfaltweggetje en tussendoor al enkele fraaie panorama’s. Als kanttekening vermelden dat wat in de beschrijving bij punt 1 omschreven staat als “bijzondere opbergplek/tuinhuisje” naar onze bescheiden mening ook wel een sauna zou kunnen zijn. In ieder geval, wij gaan verder op en neer en komen aan op Le Grand Boubou, het eerste uitkijkpunt van vandaag. Genieten met hoofdletter en tegelijkertijd mijmeren over de tal van wandelroutes die hier ongetwijfeld in het ronduit schitterende landschap verborgen liggen. En het genieten gaat verder want we dalen af richting Ourthe. Het dient gezegd, het smalle en bij momenten erg steile paadje is niet voor bange zielen. De eerlijkheid gebiedt ons echter ruiterlijk toe te geven dat wij ook wel voor dit soort paden deze routes uitkiezen. Heerlijk avontuurlijk wandelen en klauteren, zalig! Beneden volgt het eerste stuk langs de Ourthe, waterval incluis. In de verte zien we ze al hoog boven ons liggen, de abdij van Brialmont. Straks wandelen we er langs, dus weet de goede verstaander al meteen wat dit betekent. Inderdaad, wij terug (met momenten steil) naar boven. Je weet waar je het voor doet want de abdij, voor de cisterciënzerzusters er in 1961 hun intrek namen een kasteel, is een erg aardig bouwwerk. Helemaal om de abdij heengelopen belanden we terug in het bos en algauw komen we bij ons tweede uitkijkpunt bovenop de rotsformatie Rocher Sainte Anne. Een genietplekje met de Ourthe ver beneden ons. Een flinke afdaling later staan wij ook terug beneden en dan is het in een lange vlakke rechte lijn uitbollen langs de Ourthe. Vooraleer terug in de auto te stappen, passeren we nog Château de Brunsrode. Dit mooie kasteel nodigt uit om nog even in alle rust op een bankje na te genieten van een heel mooie wandelroute.

Foto onder: De prachtige abdij.

Volgende wandeling: Wandeling 1759. Swalmen 4 km.

Foto onder: Genietplekje aan de Swalm.

Volgende Nieuwsbrief: 16/03/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS