nieuwsbrief 1765 – 1766

Foto boven van wandeling 1765,  botsing?….

Vandaag een wandeling vanuit Ravels en een route in Brabant vanuit Goirle.

Nieuw op de site: Wandeling 1765. Ravels 11 km.

Ten noorden van de Belgische stad Turnhout ligt het dorp Ravels. Tijdens deze pure boswandeling, ook wel Bruggeskeswandeling genoemd, wandelt u door de prachtige bossen naar een schitterend ven. Na weer een flink stuk bereikt u het Kezeven met schuilhut. Het laatste stuk wandelt u langs het kanaal Dessel – Schoten, terug naar het terras. Het is in de zomer een schaduwrijke route  en u passeert wel 15 bruggetjes. Halverwege staan picknickbanken.  Na veel regenval is de route af te raden want dan kunnen stukken onder water staan. Draag in de winter hoge wandelschoenen en neem de gpx mee.  Het grootste gedeelte van de route is gemarkeerd met een rode driehoek. Aan het einde is een leuk terras.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Tijdens de Bruggeskeswandeling passeert u een prachtig ven.

Nieuw op de site: Wandeling 1766. Goirle 10,5 km.

Tijdens deze gemakkelijke boswandeling, struint u geruime tijd langs de meanderende Roovertsche Leij en in de buurtschap Gorp passeert u een mooie boerderij en het Kasteeltje Van Gorp. Ook staat hier een zitbank om te pauzeren.  U passeert een ronde bosvijver en dan wandelt u weer een mooi stuk langs de beek.  U passeert een fusilladeplaats en dan loopt u door de bossen terug naar het ruime terras.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De Roovertsche Leij bij Goirle.

Nieuw op de site: Sjpiets Catering in Cadier en Keer.  Hier start wandeling 1767.

Nieuw op de site: Wandelcafé – B&B Hof van Kleeberg in Mechelen.  Hier start wandeling 1768.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1715. Leuven.

Fotograaf: G. Tummers.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1629. Flémalle.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1754. Gulpen, waterval in de Gulp.

Fotograaf: J. Heerings.

 

Actueel: Deze week een route uitgezet in Kerkrade, dit wordt wandeling 1771.

Foto onder: Oversteek van de Anstelerbeek…..

Reacties: Wandeling 1570. Brunssum.

Rudi 

Een vrije vrijdag en ’s morgens vroeg op pad. Hartje Brunssum en al snel wandelen we door het vijverpark. Kuieren langs de waterkant begeleid door het gekwaak van eenden en het geblaas van ganzen welke laatsten pontificaal midden op de weg blijven staan. Er volgt een stukje door de voormalige mijnwerkersbuurt vooraleer we het Schutterspark opzoeken. Ook in het park vinden we nog stille getuigen van het mijnverleden in de vorm van pompputten. Wij zoeken de Roode Beek op en volgen het waterloopje via een smal idyllisch paadje. Op dit ochtendlijke uur is het, op een enkeling die de hond uitlaat na, nog erg rustig in het park. De recreatiemogelijkheden doen vermoeden dat dit op latere tijdstippen en in de weekends best eens anders kan uitpakken. Na een kleine doortocht door de bewoonde wereld wacht de heide ons op. Een lange vlonder dwars door het gebied geeft nog wat extra glans. Boven bij een picknickbank is het goed toeven en genieten van het uitzicht over het kale landschap. Onze wandelgids leidt ons nog even verder door de heide alvorens nog wat waterpret tevoorschijn te toveren in de vorm van twee vijvers. Als intermezzo snuiven en lopen we nog wat cultureel erfgoed op. De beklimming van de steenberg van de voormalige staatsmijnen Prins Hendrik en Emma levert boven een mooi uitzicht op. Tevens zien we onder de meanderende Rode Beek met het smalle paadje door het water waar we straks onze wandelvoetafdruk mogen achterlaten. Eerst nog even afdalen, dat gebeurt al zigzaggend over kronkelende paadjes van steengruis. En dan staan we plotsklaps op dat smalle wandelricheltje omgeven door de kabbelende beek. Heerlijk! Een ommetje langs de kinderboerderij, door de wijk Schuttersveld en dan staan we weer in het vijverpark. Een passage door het openluchtheater en dan langs de vijver en enkele kunstwerken weer terug. Terug in hartje Brunssum. Gevarieerde en verrassende route die we konden lopen in alle rust. Dat laatste, dient gezegd, heeft waarschijnlijk veel met het tijdstip van wandelen te maken.

Foto onder: Struinen langs de Roode Beek.

Volgende wandeling: Wandeling 1767. Cadier en Keer 8,3 km.

Foto onder: Bent u fan van Max? Loop dan het café binnen van het startpunt!

Volgende Nieuwsbrief: 13/04/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS