nieuwsbrief 1767 – 1768

Foto boven van wandeling 1758.

Vandaag twee routes in het heuvelland vanuit Cadier en Keer en Mechelen.

Nieuw op de site: Wandeling 1767. Cadier en Keer 8,3 km.

Tijdens deze licht heuvelachtige wandeling, maar met aan het einde toch een pittige klim, wandelt u eerst via veldwegen naar de Wolfskop, waar u een prachtig uitzicht heeft. U daalt af naar Groeve Blankeberg en via een graspad loopt u naar de rand van het dorp Eckelrade. U daalt door het bos af naar een veldweg en dan volgt de steile klim, over een trappenpad, door een hellingbos.  Via een bospad loopt u weer naar het dorp.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: De Wolfskop.

Nieuw op de site: Wandeling 1768. Mechelen 8,7 km.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling rond het Geuldal, wandelt u eerst via een voetpad naar de buurtschap Elzet en dan klimt u omhoog door het Elzetterbos. Via een panoramisch voetpad bereikt u het terras van de Rozenhof en dan daalt u af naar de Geul. U passeert de nog werkende Volmolen en dan struint u geruime tijd door de weilanden langs de meanderende Geul, met talloze draaihekjes.  Via een voetpad komt u weer bij het mooie terras.  Na veel regenval kan het in het Geuldal flink drassig zijn .

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: De buurtschap Elzet.

 

Nieuw op de site: Varkenshoederij Kuusj in Hilleshagen.   Hier start wandeling 1769.

Nieuw op de site: Restaurant De Herberg in Eindhoven.  Hier start wandeling 1770.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1623. Wiemesmeer.

Fotograaf: P. Sterk.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1715. Leuven.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1748. Opitter, bijzondere boom met 6 stammen.

Fotograaf: J. Heerings.

 

3 Dagen wandelen, met of zonder stokken in 3 landen op 24, 25 en 26 mei onder het motto:”Bewegen om diabetes te remmen!’ Met unieke gidsservice, gezellig lopen in kleine groepen, groots genieten met zachte G. Op zaterdag en zondag met ‘bus-dropping’ in resp. Duitsland en aan belgische grens.
Liever 1 of 2 dagen mee stappen? Ook dan steun je het diabetesfonds. Meer info/opgave:

 

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Weert, dit wordt wandeling 1774.

Foto onder: Tijdens  deze route passeert u de Wilhelmus Hubertusmolen.

Reacties: Wandeling 1715. Leuven.

Rudi 

Van familiebezoek gebruik maken om een tussenstop in Leuven in te lassen. Het weerzien met de stad voelt vrij vertrouwd, toch ontdekken we vandaag verrassende en onbekende plekjes. Meteen van bij het vertrek volgt een brok natuur in de groene rand van de studentenstad. Even op adem komen op de rechte en goed begaanbare bospaden vooraleer het bruisende stadsleven in te duiken. Ook op een ochtendlijk uur heerst er al een flinke drukte. Je loopt dan ook langs campussen van de universiteit. Op een doordeweekse dag zijn studenten al vroeg op de been. Door parken langs sportvelden, langzaam maar zeker dring je door tot in het hart van de stad. Voor je het weet, loop je het Groot Begijnhof binnen. Dit pareltje dat op de lijst van werelderfgoed van UNESCO prijkt, gooit je terug in de tijd. Je loopt door smalle straten, over kasseien tussen de volledig gerestaureerde gebouwen. Bovendien maak je kennis met de Dijle, de rivier die door Leuven en dwars door het Groot Begijnhof stroomt. De Dijle zal je vandaag nog vaker begeleiden op je tocht. En plots sta je op de markt. De Oude Markt met mooie architectuur maar vooral met veel cafeetjes en terrasjes. Gezelligheid troef hier. Na het eventueel bachanaal volgt de Grote Markt. Vergapen is hier wel een toepasselijk woord, denken we. De Sint Pieterskerk is een prachtig bouwwerk, zeker. Absolute blikvanger is echter het stadhuis. Dit even imposante als majestueuze gebouw wordt in deze wandelgids naar onze bescheiden mening terecht als één van de bekendste gothische stadhuizen van de wereld omschreven. In de Tiense straat is er nog genoeg gelegenheid om de inwendige mens te versterken vooraleer enkele fraaie parken in te duiken. Leuke trappenpaden, een restant van de stadsomwalling in de vorm van de Sint Donatustoren, een muziekkiosk daterend uit 1898, het ligt allemaal op je pad. De Dijle neemt je verder op sleeptouw. Nog even door het Groot Begijnhof, wat zeker geen straf is. Verder stroomt ze langs het voetbalstadion van Oud Heverlee Leuven. Stilaan neemt ze je mee naar nog een fraaie blikvanger van vandaag, kasteel Arenberg. Loop gerust even de rivier over om de binnenplaats van dit 16de eeuwse kasteel te bewonderen. Volg dan de waterloop naar de Arenbergmolen, de voormalige banmolen van de heerlijkheid Heverlee en tegelijk één van de oudste molens van Vlaanderen. Laat je vervolgens door de Dijle wegvoeren van de bewoonde wereld. Terug het groen in. Waar je de tocht kan eindigen zoals je hem begon. Even op adem komen op de rechte en goed begaanbare paden na van het bruisende stadsleven genoten te hebben.

Foto onder: Stadhuis van Leuven.

Volgende wandeling: Wandeling 1769. Hilleshagen 7,2 km.

Foto onder: Nabij Hilleshagen steekt u de Mechelderbeek over.

Volgende Nieuwsbrief: 20/04/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS