nieuwsbrief 1771 – 1772

Foto boven van wandeling 1758, doe dit niet na!

Vandaag een nieuwe wandeling vanuit Kerkrade en een heuvellandroute vanuit Mechelen.

Nieuw op de site: Wandeling 1771. Kerkrade 8,6 km.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling, wandelt u eerst omlaag naar het stuwmeer Cranenweyer en via leuke bospaadjes komt u bij het mooie Kasteel Erenstein. U loopt door het mooie Stadspark omhoog langs vijvers en een dierenweide en dan komt u in het centrum op de Markt bij de Herbergier, waar u boven heerlijk kunt pauzeren. U wandelt naar het Discovery Museum en dan loopt u langs de meanderende Anstelerbeek door de bossen. U komt in het kasteelpark Erenstein en via een bospad klimt u flink omhoog. Via een prachtig voetpad daalt u af naar het startpunt. U kunt ook starten op de Markt bij de Herbergier, start dan bij punt 4.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: Stuwmeer Cranenweyer.

Nieuw op de site: Wandeling 1772. Mechelen 10 km.

Tijdens deze heuvelachtige en zeer panoramische wandeling, wandelt u door weilanden naar de buurtschap Elzet en via veldwegen komt u in de buurtschap Melleschet. Via leuke voetpaadjes klimt u omhoog met prachtige uitzichten en dan komt u in de buurtschap Hilleshagen bij Varkenshoederij Kuusj, waar een fijn terras is.   Via veldwegen wandelt u over een hoog plateau met mooie vergezichten en dan daalt u af naar de buurtschap Partij.   U volgt een graspad en dan wandelt u langs de Geul terug naar de parkeerplaats. U kunt ook starten bij Kuusj (geen parkeerplaats), start dan bij punt 4. Kijk goed naar de openingstijden op de site.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Door de weilanden omhoog naar Hilleshagen.

 

Nieuw op de site: Restaurant De Donksebergen in Duizel.  Hier start wandeling 1773.

Nieuw op de site: Restaurant La Cucina Prego in Weert.  Hier start wandeling 1774.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1231. Echternach.

Fotograaf: G. Hijmans.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1382. Remouchamps, waaghalzen op de klimrots.

Fotograaf: H. Schutte.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1605. Dalhem.

Fotograaf: J. Heerings.

 

Op vrijdag 8 maart 2024 vond in Geleen de uitvaart plaats van Jan Hettinga. Tijdens de dienst werd door verschillende sprekers gerefereerd aan de vele wandelingen die Jan door het Limburgse land maakte en ook in de muziek stond zijn liefde voor Limburg centraal.  Jan Hettinga is op 1 maart vrij plotseling overleden. Hij is 80 jaar geworden. De dag voor zijn overlijden heeft hij met zijn vaste wandelvrienden nog 6 kilometer gelopen rond Beek, Kelmond en Geverik. De route van deze laatste wandeling (wandelroute Beek – 964) is aan het eind van de kerkdienst uitgedeeld aan alle aanwezigen, zodat familie, vrienden en bekenden deze nog eens kunnen lopen.

Jarenlang liep Hettinga elke woensdagochtend met drie gepensioneerde collega’s een route van Wandelgids Zuid-Limburg.  Het uitdelen van de route van zijn laatste wandeling tijdens de uitvaart van Jan Hettinga werd door velen gewaardeerd. Op het papier stonden ook de foto’s die Jan Hettinga tijdens de laatste wandeling heeft gemaakt. Inmiddels hebben verschillende groepjes vrienden en bekenden deze route al gelopen, ter nagedachtenis aan Jan Hettinga.

Zijn bijdragen op Facebook zullen we missen en ook de vrienden moeten nu met z’n drieën verder.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet in het Land van Herve vanuit Montzen. Dit wordt wandeling 1779.

Foto onder: Tijdens de route passeert u Château de Broich.

Reacties: Wandeling 1321. Eys.

Rudi 

´s Morgensvroeg op de parkeerplaats aan de Cartilserveldweg gearriveerd. Deze parkeergelegenheid op zich is al een idyllisch plekje. Je kan je in alle rust vergapen aan het prachtige landschap. Het verzetsmonument op de Eyserlinde herinnert aan een niet zo fraai verleden maar komt op deze rustige hooggelegen plek goed tot zijn recht. Afdalen via een graspad richting buurtschap Piepert, ondertussen via een tunnel het miljoenenlijntje en via een bruggetje de Eyserbeek passerend. In het buurtschap draai je het bos in en begint te klimmen. En we blijven erop hameren, mensen. Kijk regelmatig achterom en om je heen om het prachtige weidse landschap te bewonderen! Ook boven in het Eyserbos zijn er zitbanken en doorkijkplekjes die schitterende panorama’s bieden. Zeker wachten er pittige hellingen in dit Limburgse heuvellandschap. Er zijn echter ook uitwaaimogelijkheden boven op de veldwegen. Variatie genoeg dus, het mooie uitzicht is wel een constante. Ondermeer in de afdaling door het bos naar Eys, drinkpauze op een bankje met zicht op kasteelhoeve Goedenrade. Na de doortocht door Eys klim je weer naar boven waar er weer veel rondom te kijken valt. Via een leuke dalende veldweg met blik op het Selzerbeekdal kom je aan de voet van de Kruisberg die bij wielerfanaten wel een belletje zal laten rinkelen. Niet naar boven, je daalt verder af richting Wahlwiller. Hier neemt een mooi smal pad je door weilanden en via draaihekjes mee en brengt je vlak langs de Selzerbeek. Bij ons lagen in het weiland een aantal dames pontificaal voor het draaihekje. De vriendelijke koeien laten je rustig tussen hen door laveren en je weg vervolgen. Na het stukje langs het water begint het laatste klimmetje en komt stilaan de parkeerplaats weer in zicht. Plekken te over vandaag om even stil te staan/zitten en gewoon te genieten van het moment. De tekst op het doodsprentje van de verongelukte Matty Rijcken zet dit nog extra in de verf. Het ongevalskruis op de plaats waar hij op 15-jarige leeftijd bij een noodlottig traktorongeval het leven liet, is zo’n plek. Trapje op en op het bankje genieten van het uitzicht. De wereld, of in ieder geval toch een prachtig stukje Zuid-Limburg, ligt aan je voeten.

Foto onder: Langs de Selzerbeek naar Wahlwiller.

Volgende wandeling: Wandeling 1773. Duizel 8 km.

Foto onder: Natuurgebied bij Duizel.

Volgende Nieuwsbrief: 04/05/2024.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS