nieuwsbrief 1827 – 1828

Foto boven van wandeling 1808, ik drink er altijd maar ene….

De wandelgids heeft inmiddels 19 speurtochten gemaakt. U vindt deze in rubriek Wandelroutes – Routes op Thema – Familiespeurtochten.

Vandaag een leuke wandeling in Brabant vanuit Son en een speurtocht voor volwassenen vanuit Noorbeek.

Nieuw op de site: Wandeling 1827. Son 9,1 km.

Ten noorden van Eindhoven ligt aan het Wilhelminakanaal het dorp Son en Breugel. Tijdens deze gemakkelijke en afwisselende wandeling, wandelt u via een leuk voetpad naar het levendige centrum van Son, waar ook veel leuke winkeltjes zijn. Voorbij een mooi parkje en een villawijk struint u over bospaadjes en een zandvlakte en dan wandelt u een mooi stuk langs de Dommel. U passeert een hertenkamp en dan loopt u naar de kerk van Breugel. Via een prachtig graspad langs de Breugelse Beek en een rustig weggetje loopt u naar het Wilhelminakanaal. Na een mooi stuk langs het kanaal, bereikt u het terras van De Sonse Haven. In de zomer varen er veel bootjes op het kanaal en is het gezellig druk in het haventje. U kunt ook starten aan de Beemdstraat 26 in Breugel en dan na 5 km fijn pauzeren bij De Sonse Haven. Start dan bij punt 6.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

 

Foto onder: De Breugelse Beek.

Nieuw op de site: Wandeling 1828. Noorbeek (Speurtocht) 10,5 km.

Tijdens deze speurtocht voor volwassenen dient u onderweg een aantal vragen te beantwoorden. De antwoorden zijn na afloop verkrijgbaar bij Café Tinus. Tijdens deze heuvelachtige en panoramische wandeling, wandelt u via leuke voetpaadjes omhoog naar een buurtschap en via een rustige dalende weg komt u in het dorp Mheer. Na een steile weg omhoog bereikt u het prachtige Kasteel Mheer. Via een bospad daalt u af en via een voetpad klimt u omhoog naar het dorp Banholt. U loopt even door de buurtschap Terhorst en via veldwegen loopt u naar het landgoed de Waufsberg. Via graspaden klimt u naar een plateau met prachtig uitzicht op de heuvels en via een veldweg komt u weer in Noorbeek. Ook zonder de speurtocht is het een fijne wandeling met mooie uitzichten maar wel af en toe klimmen. De antwoorden van de speurtocht zijn verkrijgbaar bij Café Tinus.

Bekijk hier de wandeling en foto’s.

Foto onder: Uitzicht nabij de buurtschap Schey.

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 806. Beek.

Fotograaf: L. Weijden

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 902. Simmerath, de Siegfriedlinie.

Fotograaf: H. Schutte

Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1012. Holset.

Fotograaf: J. Heerings

Sitefotograaf Hein Schutte,

Fotograaf Hein Schutte stond onlangs in de krant de Limburger met een mooi artikel. Klik hier het hele artikel te DOWNLOADEN.

Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet vanuit Lage Mierde, dit wordt wandeling 1831.

Foto onder: De prachtige uitkijktoren de Flaes is al van ver te zien.

Reacties: Wandeling 87. Remersdaal.

Rudi 

Het tweecijferig nummer verraadt meteen dat deze route uit de pionierstijd van Wandelgids Zuid-Limburg dateert. Goede wijn wordt beter met de jaren zeggen ze, waarom zou dat met wandelroutes anders moeten zijn? Vanaf de kerk van Remersdaal klimmen we meteen via een asfaltweg naar boven waar we worden getrakteerd op schitterende panorama’s. Veel is het niet, maar er ligt nog wat sneeuw als poedersuiker over de weilanden uitgestrooid. We verlaten de verharde ondergrond en wandelen over graspaden en veldwegen door het uitgestrekte landschap. Ligne 38 dient zich aan, een voormalig spoortracé dat nu dienst doet als fietspad en dat we een flinke poos gaan volgen. Een temperatuur die flirt met het vriespunt en die er aan de omgeving te zien vannacht duidelijk onder zat, maakt dat sommige stukken asfalt er spekglad bij liggen. Onderweg krijgen we een mooi uitzicht op Chateau Berlieren, even verderop zien we het 15 meter hoge kruis op de Schaesberg in Hombourg prijken. We arriveren in het voormalig station van Hombourg en hier is het (oude) treintjes kijken. We verlaten Ligne 38 door de overblijfsels van de wanden van de tunnel van Laschet te beklimmen. Deze vroegere spoortunnel werd in 1940 door het Belgisch leger opgeblazen om de opmars van de Duitsers te vertragen. Verderop gaat het via een smalle betonnen trap steil omhoog. Boven blijven we door een veld/holle weg klimmen en komen in het bos terecht waar we enige tijd in blijven vertoeven. Een lange en rechte brede bosweg, hier en daar nog geflankeerd door flinke sneeuwresten, brengt ons bij het volgende oorlogsmonument. Een gedenksteen houdt de nagedachtenis levendig aan de slachtoffers van De Dodendraad, een versperring die tijdens WOI België scheidde van Nederland en waar 2000 volt op stond. Wij dalen in alle vrede af door het bos en komen terug in open terrein. Na de Gulp te zijn overgestoken passeren we kasteel Notre Dame waar we nog even een zijsprongetje maken om dit bouwwerk van dichterbij te bekijken. Dan is het tijd om door de velden terug te keren naar de kerk van Remersdaal met afrondend nog weidse uitzichten. Nummer 87 is een mooie en afwisselende route waarvan de beschrijving nog klopt als een bus. We vonden het ook leuk om eens zo’n oude route van onder het stof te halen.

Foto onder: Het mooi gelegen dorpje Remersdaal.

Wandeling 1297. HombourgVolgende wandeling: Wandeling 1829. Raeren.

Foto onder: Tijdens deze route passeert u een mooie Statieweg.

Volgende Nieuwsbrief: 01/02/2025.

Download het handige wandelboekje.

SPONSORS