Comments ( 6 )

  • Leon

    Leuke afwisselende wandeling.
    Mooie rondleiding door Roermond.

  • Rinus en Angelique

    Wat is Roermond een prachtige stad! Zóveel meer dan heel die Outlet!!! Normaal zijn wij niet zo van de stadswandelingen, maar we hadden een tegoedbon van kasteeltje Hattem. Dus hoe mooi om dit te combineren met deze stadswandeling!
    De kathedraal, het stadhuis, de mooie, gezellige pleinen. Maar vooral ook de prachtige én grote parken en de Maas, de Roer, de Hambeek en tot slot heerlijk gegeten bij het kleinste kasteeltje van Nederland. Heel sfeervol. Alle lof!!!!

  • Margriet van den Beuken

    Een route waar bezienswaardigheden afgewisseld worden met mooie natuur. Vandaag met “andere “ ogen naar het centrum van Roermond gekeken! En wat een mooie stukken door het groen en langs de roer. We hebben wéér genoten!! 👍🏾

  • Robert Blom

    Afgelopen zaterdagmiddag vanaf station deze wandeling opgepakt. Helaas is er erg veel in de routebeschrijving niet meer actueel. Teveel om hier te noemen, want paadjes, straatnaamborden, banken zijn verdwenen en soms was het zoeken het ‘spoor’ te vinden. Het is echter gelukt en we hebben genoten van begin tot einde. De zeer vele bezienswaardigheden met uitstekende uitleg en notabene over het dak van de Roertunnel wandelen. Top wandeling. Na afloop zijn we lekker gaan dineren bij de sponsor van de wandeling waar het eveneens goed vertoeven was en aansluitend tevreden met de trein weer huiswaarts.

  • John

    De wandeling is inmiddels geactualiseerd

  • Rudi

    In alle vroegte gearriveerd bij kasteel Hattem. Het belooft een zonovergoten dag te worden wanneer we op pad gaan. Door het stadspark Hattem en even verder passeren we het Nationaal Indië-monument. Het groen laten we even achter ons want Roermond wacht. De stad ligt er op dit ochtendlijk uur nog verlaten bij. Er is genoeg te zien en te bewonderen. Vele kunstwerken sieren de straten. De oranje zitbank en kleurrijke bril voor Theaterhotel de Oranjerie springen erg in het oog. Wat verder passeert de route langs de Munsterkerk, het imposante bouwwerk aan het fraaie Munsterplein. Hier treffen we ook het stanbeeld van architect Pierre Cuypers (1827-1921). Deze bouwmeester wordt in één adem genoemd met het Centraal Station van Amsterdam en het Rijksmuseum. Hij geldt dan ook als beroemdste Roermondenaar. Roermond telt heel wat statige panden. De stadsbibliotheek en het koopmanshuis “de Kar” (daterend uit 1521 en daarmee één van de oudste huizen van de stad) zijn daar mooie voorbeelden van. Tussen deze twee gebouwen in biedt de wandelgids de mogelijkheid een extra rondje langs het oude Stadhuis en de Sint-Christoffelkathedraal in te lassen. Deze optie kunnen we zeer aanbevelen. We vervolgen en komen na de Vismarkt op een kade langs de Roer te wandelen welke ons weer naar de jachthaven en zijn Maasboulevard aan de Maas brengt. Wat volgt is een stukje door voorstad Sint-Jacob die historisch erg belangrijk was voor Roermond en een passage over het Steeleiland dat ingesloten ligt tussen de Roer en Boven Roer. Langzamerhand neemt het groen het weer over van de stedelijkheid. De verharde wegen maken ook al eens plaats voor graspaden. Het is rustgevend struinen langs o.a. de Hambeek en leuke vijvers, begeleid door een ochtendzon die ook meer warmte begint te geven. En dan arriveren we bij de plek waar de wandelgids wederom een zijsprongetje voorstelt. De bedevaartkapel O.L.V. in ’t Zand is met zijn processiegang vol tegeltjes sowieso al een bezoekje waard. Nog even verder van de route afwijken en dan komen we op het oude kerkhof dat in 1785 in gebruik werd genomen. Katholieke, protestantse en joodse begraafplaats, gescheiden door muren en met elkaar verbonden via nauwe doorgangen. Dwalen tussen oude graven, praalgraven en grafmonumenten uit ver vervlogen tijden. Het graf met de twee handjes dat een katholiek/protestants echtpaar met ineengestrengelde handen over de kerkhofmuur met elkaar verbindt. Lieve mensen, eenieder doet wat ie zelf wil, maar deze uitstap die de gids biedt zouden we bijna een absolute must durven noemen. Na dit ommetje volgen nog enkele leuke natuurgebieden. We paraderen nog even op het dak van de Roertunnel. Natuurgebied Hattem vormt, letterlijk, de laatste rechte lijn naar de sponsor en tevens ons startpunt, kasteel Hattem. Verrassende route die veel bezienswaardigheden herbergt en voor eenieder goed te behappen moet zijn. Ideaal om na lange regenperiodes te lopen. Zeker de extra’s meepikken die geboden worden.

Leave a Comment