1411. Xhendelesse

Comments ( 3 )

  • Henri Thijs

    Weer een zeer mooie wandeling met hellingen en panorama’s.

  • Piet Cosemans

    Leuke wandeling, heel afwisselend in een mooi wandelgebied. In Soiron een terrasje gedaan, ideaal als tussenstop.

  • Rudi

    A walk with a view! Die vlag dekt de lading perfect voor deze tocht dwars door weilanden en over akkers vanuit Xhendelesse. Het panorama dat je onderweg geserveerd krijgt, is een vijfsterrenmenu. De vroege ochtendzon doet er nog een schepje bovenop en dompelt de landschappen in een gouden gloed. Geen gebrek aan klaphekjes en (soms erg) smalle doorgangen in dit wandelgebied. Wie niet zo sterk is in oriëntatie in de weilanden geven we graag een kleine tip mee. De organisatie van de gemarkeerde routes in de streek plaatst bij de klaphekjes vaak een witte plastic vlag zodat je meteen bij binnenkomst ziet waar de uitgang zich bevindt. Al dient gezegd dat de beschrijving van Wandelgids Zuid-Limburg ruimschoots volstaat om de doortochten tot een goed einde te brengen. Het dorpje Soiron, opgenomen in de lijst van de mooiste dorpjes van Wallonië, vormt een leuke afwisseling op de weidsheid van de omgeving rondom. Meteen na Soiron duik je terug de weilanden in, vergezeld van het beekje Le Bola. Hier wordt (gedateerd op 5 maart 2022) toch enig improvisatie- en stunttalent vereist. Het laatste klaphekje uit punt 3 bevindt zich in een stuk weiland dat door overvloedige regenval is omgetoverd tot een heuse vijver. Daar de zwembroek nog thuis in de kast ligt, zit er niks anders op dan onder en over de prikkeldraad te klimmen. Ter hoogte van het kabbelende beekje is er een plek waar dit vlot lukt. Hoewel er enkele hellingen in het traject zitten, valt deze route qua zwaartegraad reuze mee. Het is geen route om aan te raden op warme zomerdagen. De stroken bos wegen bijlange na niet op tegen de tijd die je spendeert in de open ruimte. Zeker aan te bevelen voor wie liefhebber is van uitgestrektheid en rust.

Leave a Comment