Comment ( 1 )

  • Rudi

    Een vrije vrijdag en ’s morgens vroeg op pad. Hartje Brunssum en al snel wandelen we door het vijverpark. Kuieren langs de waterkant begeleid door het gekwaak van eenden en het geblaas van ganzen welke laatsten pontificaal midden op de weg blijven staan. Er volgt een stukje door de voormalige mijnwerkersbuurt vooraleer we het Schutterspark opzoeken. Ook in het park vinden we nog stille getuigen van het mijnverleden in de vorm van pompputten. Wij zoeken de Roode Beek op en volgen het waterloopje via een smal idyllisch paadje. Op dit ochtendlijke uur is het, op een enkeling die de hond uitlaat na, nog erg rustig in het park. De recreatiemogelijkheden doen vermoeden dat dit op latere tijdstippen en in de weekends best eens anders kan uitpakken. Na een kleine doortocht door de bewoonde wereld wacht de heide ons op. Een lange vlonder dwars door het gebied geeft nog wat extra glans. Boven bij een picknickbank is het goed toeven en genieten van het uitzicht over het kale landschap. Onze wandelgids leidt ons nog even verder door de heide alvorens nog wat waterpret tevoorschijn te toveren in de vorm van twee vijvers. Als intermezzo snuiven en lopen we nog wat cultureel erfgoed op. De beklimming van de steenberg van de voormalige staatsmijnen Prins Hendrik en Emma levert boven een mooi uitzicht op. Tevens zien we onder de meanderende Rode Beek met het smalle paadje door het water waar we straks onze wandelvoetafdruk mogen achterlaten. Eerst nog even afdalen, dat gebeurt al zigzaggend over kronkelende paadjes van steengruis. En dan staan we plotsklaps op dat smalle wandelricheltje omgeven door de kabbelende beek. Heerlijk! Een ommetje langs de kinderboerderij, door de wijk Schuttersveld en dan staan we weer in het vijverpark. Een passage door het openluchtheater en dan langs de vijver en enkele kunstwerken weer terug. Terug in hartje Brunssum. Gevarieerde en verrassende route die we konden lopen in alle rust. Dat laatste, dient gezegd, heeft waarschijnlijk veel met het tijdstip van wandelen te maken.

Leave a Comment