Foto boven van wandeling 1792, wij zijn voorbereid op veel regenval!
Vandaag een leuke Familiespeurtocht vanuit Meerssen en een afwisselende route vanuit Berg en Terblijt.
Nieuw op de site: Wandeling 1807. Meerssen (Familiespeurtocht) 6,3 km.
Tijdens deze leuke familiespeurtocht kunnen kinderen van de basisschool vragen beantwoorden en de ouders kunnen de antwoorden downloaden. U wandelt eerst een leuk stuk over een pad langs de Kleine Geul en dan loopt u Meerssen binnen. In het Proosdijpark passeert u een mooie vijver en dan komt u op de Markt bij de imposante Basiliek die u bezoekt. U volgt een pad langs de spoorlijn en via een voetpad komt u in het Geuldal. Via een rustige weg en bospad loopt u terug naar het boscafé. Het is ook een leuk rondje om zonder de speurtocht te wandelen.
Bekijk hier de wandeling en foto’s.
Foto onder: Het Proosdijpark in Meerssen.
Nieuw op de site: Wandeling 1808. Berg en Terblijt 7,5 km.
Tijdens deze afwisselende wandeling met aan het begin een steile boshelling en daarna een gemakkelijke route, klimt u door het bos omhoog en heeft u een mooie blik op het Geuldal. U passeert enkele rotswoningen en in de buurtschap Geulhem steekt u de Geul over. Via voetpaden komt u bij de prachtige St. Gerlachuskerk in Houthem die u zeker moet bezoeken en dan wandelt u door het kasteelpark van Château St. Gerlach. U loopt door natuurgebied Ingendael en dan komt u bij het Shimanocentre, waar ook horeca ligt, om te pauzeren. De gemakkelijke terugweg wandelt u geruime tijd langs de Geul en langs bosranden.
Bekijk hier de wandeling en foto’s.
Foto onder: Kasteel Geulzicht.
Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1794. Amay, het mooie kerkje bij Château de Jehay.
Fotograaf: J. Wlazlo.
Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1786. Namêche, in de verte Château de Goyet.
Fotograaf: H. Schutte.
Ingezonden foto: Onderstaande foto van wandeling 1786. Namêche, kort bij het kasteel.
Fotograaf: E. Quaedvlieg.
Actueel: Onlangs een nieuwe route uitgezet in Oost-Maarland, dit wordt wandeling 1812.
Foto onder: Bij het Ursulinenklooster in Eijsden staat dit beeld.
Reacties: Wandeling 1608. Lemiers.
Foto onder: Uitzicht vanaf Orsbach.
Volgende wandeling: Wandeling 1809. Schin op Geul (Familiespeurtocht) 6,5 km.
Foto onder: Verrassend paadje achter de kerk van Schin op Geul.
Volgende Nieuwsbrief: 26/10/2024.
Download het handige wandelboekje.
SPONSORS
De parkeerplaats van sponsor Powerarea was op het vroege zondagse uur nog afgesloten. Even de routebeschrijving geraadpleegd en een alternatief gevonden in parkeren langs de weg in het eerste smalle straatje rechts. Zo staat een mens bij het uitstappen ook vrijwel meteen midden in de velden met rondom mooi uitzicht. Elk nadeel heb ze voordeel placht JC te zeggen en deze welbekende Nederlander had overschot van gelijk. Wij op pad met een snijdende wind die in dit open landschap vrij spel heeft. Een mooie holle weg biedt beschutting. We steken de Rijksweg over en slaan een asfaltweggetje in wat ons bij de Mamelisserhoeve brengt. Dit monumentaal stukje erfgoed is het vermelden meer dan waard, evenals de aangrenzende panden. Zullen we bij deze al maar verklappen dat we later nog fraaie vakwerkhuizen op ons pad gaan vinden? Dit bouwwerk vormt voorlopig het laatste wapenfeit op Nederlandse bodem want via een bruggetje over de Selzerbeek wandelen we Duitsland binnen. We lopen meteen omhoog en worden onderweg meermaals getrakteerd op fraaie uitzichten. Het vijfsterrenlandschap van Zuid-Limburg bewonderen vanop Duits grondgebied, het is eens wat anders. Het plaatsje Orsbach wordt aangedaan en via leuke grind-en graspaden vervolgt onze weg. Hier en daar een flinke klim door bos, nu en dan een holle weg, ze doorbreken de aaneenschakeling van panorama’s. En zoals gezegd is er onderweg ook genoeg bouwkundig erfgoed te bewonderen. Oud-Lemiers met zijn beschermd dorpsgezicht kan in dat verband als een mooi voorbeeld worden aangehaald. Voor de volledigheid maar even vermelden dat we ons ondertussen terug in Nederland bevinden. Er volgt een pittoreske kasseienweg langs de kasteelhoeve van kasteel Lemiers. Verderop genieten we nog van een lekker paadje langs het Hermansbeekje. Dan is het stilaan tijd om onze wandelochtend af te sluiten en te concluderen dat we een afwisselende en bijzonder leuke route gelopen hebben.